Mat & dryck Yippie 11 2014

Mitt recept: Sågverkets grillade kyckling

Foto Pawel Maronski

Charbel Gabbour på Sågverket ville bjuda Yippieläsarna på lite vardagslyx. Det blev en helgrillad kyckling med årstidens grönsaker och brysselkålspuré.
– Det här är både enkel och billig mat, men ändå med lite lyxig känsla.

Charbel Gabbour är helt självlärd i köket, men har alltid varit intresserad av mat och hängde över grytorna redan som barn. När han och David Fahlén tog över Sågverket i Rö blev han plötsligt professionell kock och skulle laga mat till 50 personer i stället för fyra.
– Men det har gått väldigt bra. Och det var nästan en fördel att inte ha jobbat i branschen tidigare för då hade jag nog inte vågat.
I dag behöver han bara göra en enkel lunch för fyra. Han använder sena höst- och vintergrönsaker. Och en hel kyckling. Det är inte ofta man ser det nu för tiden.
– Vi äter ju mycket kyckling i Sverige, men sällan hela. Det påminner lite om när man var barn och mamma festade till det med en hel kyckling.
Efter två succéartade säsonger lades Sågverket ut till försäljning i början av hösten. Men nyligen beslutade sig Charbel och David för att driva Sågverket vidare.
– Vi ville hitta en köpare som ville driva och utveckla det i samma anda. Nu är vi laddade för att ta nästa steg. Det är också många som har ringt och varit glada för att vi fortsätter. Det känns kul!

 

 

Helgrillad kyckling med stekta grön-saker & bryssel-kålspuré

(4 pers)
1 hel kyckling
färsk timjan
4 vitlöksklyftor
1 kg brysselkål
50 g smör
1 msk grädde
salt & peppar
Sockerärtor
1 knippe broccoli
1 huvud romanesco blomkål
1 knippe salladslök

Så gör du
1. Sätt ugnen på 185 grader. Fyll kycklingen med timjankvistar och hackad vitlök. Smörj kycklingen med olja, salt, peppar och t ex paprikapulver. Ställ i i ugnen ca 1 timme eller tills innertemperaturen är 82 grader.
2. Koka brysselkålen mjuk i vatten (men spara några huvuden till de stekta grönsakerna). Häll av vattnet och mixa ihop kålen med grädde och smör till puré. Salta och peppra efter smak.
3. Blanchera (koka snabbt ca 2 min) sockerärtor, broccolibuketter och blomkålsbuketter i lättsaltat vatten. Stek de blancherade grönsakerna samt salladslöken och bladen från de kvarvarande brysselkålen gyllenbruna i smör. Servera med några delikatess-tomater och ringla några droppar olivolja och flingsalt.

 

 

Charbel Gabbour

Ålder 27
Bor På Sågverket och i Stockholm
Favoritredskap i köket Min kockkniv
Favoritråvara Spontant säger jag grädde. Nej förresten, lök får det bli. Det använder jag nästan alltid
Bästa matlagningsprogram Tareq Taylors matlagning i TV
Bästa kokbok Stora kokboken. Den är så grundläggande
Finns alltid i mitt kylskåp Nu får jag säga grädde

Artikeln publicerades i Yippie 11 2014 på sidan 26