Mat & dryck Yippie 1 2021

Single malt med klös

Text Karin Pettersson Skarby Foto Kenneth Zetterlund & Privat

Härnösandsföretaget Vintage Drams släppte 18 januari sina första 300 flaskor med single malt whisky, en Craigellachie som beskrivs som ett hetlevrat vilddjur med inslag av juicy fruit.

Craigellachien från 2006 är destillerad, lagrad och till sist tappad i Skottland. Buteljerna som har fått namnet No 1 är sedan fraktat till Höga Kusten och försäljning. Under det första dygnet såldes över hälften av No 1-flaskorna.
Bakom Vintage Drams står det whiskyälskande Härnösandsparet Pernilla Burholm och Lotta Götesson, samt whiskyexperten Henrik Aflodal.
– Vi känner Henrik genom vår gemensamma passion för whisky. Vi fick idén 2015 att vi skulle ge ut riktigt bra whisky, och startade Vintage Drams och investerade i fat tillsammans, berättar Pernilla.


De har utvecklat smaken genom att bland annat tappa en del av whiskyn från det ursprungliga fatet till ankarfat av amerikansk ek från svenska High Coast Destillery. Faten sammanfördes igen efter tolv månader och båda lagringsfaten har präglat smaken. Planen är att Vintage Drams ska komma med två whiskymärken per år, och No 2 kommer senare i år.
Pernilla njuter sin whisky.
– Den dricker jag när som helst. En fredag när jag landat i soffan. Eller efter en dag i slalombacken eller kanske helst av allt i en roddbåt på Gussjön med ett metspö i andra handen.

Artikeln publicerades i Yippie 1 2021 på sidan 16