Näringsliv

Boda Gård storsatsar

Boda Gård i Stigsjö vill utveckla besöksverksamheten. Nu satsas ägarna stort på nybyggnation och ett nytt produktionskök på gården. Vill det sig väl kan det bli försäljning av lokalproducerad glass redan i sommar.

Hanna Viklund och Peter Andersson driver Boda Gård tillsammans med Hannas mamma Elisabeth och det är redan idag en bred verksamhet jordbruk med kossor, får och alpackor; hästuppfödning, Bo på lantgård-uthyrning och olika event som marknader, konferenser och kurser. Och tanken är att det ska bli mer.

– Vi vill satsa på detta då vi upplever att intresset för hantverksmässigt producerad mat växer och allt fler vill veta vad de äter och värdesätter lokalproducerad och svensktillverkad mat. Vårt mål är att tillverka en norrländsk, kvalitativ och hantverksmässig gårdsglass, och andra produkter från gårdens djur, och servera dem på den levande lantgård som råvarorna kommer ifrån. Det här stärker Boda Gård ytterligare som besöksmål, säger Hanna Viklund.

På sikt är målet att kunna ha ett kafé som är öppet sommartid och kanske även på helger och i samband med högtider. I köket kan kött- och mejeriprodukter från gården förädlas och i byggnaden kan det också bli en gårdsbutik för försäljning av de egna produkterna.

Alla beslut och tillstånd som krävs för att genomföra satsningen är på plats och investeringsstöd är beviljat. En byggnad är riven och nu pågår arbetet med en ny husgrund. I början av juni ska den nya byggnaden – drygt 100 kvadratmeter stor – resas. Sedan återstår givetvis mycket arbete med anslutningar, inredning och annat.

– Vi siktar på att vara klara under våren 2022, men det kan bli så att vi söker livsmedelstillstånd och startar i liten skala med glassförsäljning redan i sommar, säger Hanna Viklund.