Näringsliv
Butiken som är värd sin vikt i guld
I år är inte som andra år. Covid-19-pandemin påverkar julhandeln och butikerna i Härnösand anpassar sig till rådande läge. Hos Guldsmed Kalling kan du till exempel beställa en egen tid i butiken.
Guldsmed Kalling är en av de lokala handlarna som har anpassat sin butik för att ge en mer trygg julhandel. Till exempel kan kunder i riskgrupper beställa tid och besöka guldsmedsbutiken i korsningen Trädgårdsgatan-Storgatan innan den öppnar klockan 10. Dessutom möter alla kunder personal med visir, alla ytor i butiken desinficeras en gång i timmen och kunderna uppmanas att använda handspritautomaten när de kommer in.
– Vi har öppet som vanligt i december och kring jul, och vi har coronasäkrat det vi kan, säger Karin Kalling.
Vi sitter i verksamhetens lokaler som på 1960-talet specialbyggdes till dåtidens guldsmed, Erikssons Guld.
För 26 år sedan tog guldsmed Mikael Kalling över Erikssons Guld som hade varit på samma plats sedan år 1906. 1960 revs den gamla byggnaden och Erikssons Guld fick bestämma hur inredningen skulle se ut i det nya butiken. Ingången ligger i hörnet, det är butik på gatuplan och kontor och verkstad på övervåningen, allt i en öppen lösning. Verkstaden ligger i en korridor en bit från kontoret, på ett avstånd som var nödvändig på 1960-talet då smyckesproduktion använde metoder som gav oväsen och kunde lukta både starkt och illa. Idag är guldsmedshantverket mindre kemiskt och mer digitaliserat, och även mer miljövänligt då det bland annat är mer återbruk av material idag än det var förr i tiden. Metoderna har utvecklats, men samtidigt har många verktyg förblivit oförändrade genom hela guldsmedsbutikens hundraåriga historia och längre än så också. Guldsmedsyrket är många tusen år gammalt.
Mikael tog sin treåriga guldsmedsutbildning på 1970-talet och kom till Härnösand från Skåne för att göra sin praktik hos Severins Guld, som låg på Köpmangatan. 1985 träffade han förskolläraren Karin. Hon jobbade några år inom socialtjänsten innan hon tog steget över till guldsmedsbranschen. Det är 21 år sedan.
Hur har det varit att jobba tillsammans?
– Jag har inte fått sparken än, säger Karin och skrattar.
Hon tar mycket av kontorsjobben, och Mikael är mest i verkstaden. De har idag tre anställda och en lärling i butiken.
De skulle gärna anställa en guldsmed till, men de är svåra att få tag i. De få som kan hantverket hamnar ofta i södra Sverige
Mikael, du är 67 år. Har du tänkt på att pensionera dig?
– Har inte tänkt det riktigt än och vi planerar på som vanligt. Det hade varit synd att lägga ned en fungerande verksamhet.
Det är ett hett tips till den som vill satsa på ett traditionellt och varierande yrke. Det finns olika vägar för att utbilda sig till guldsmed. En grundutbildning kan vara gymnasiets hantverksprogram med inriktning övriga hantverk. Man kan också gå lärlingsutbildning hos en verksam guldsmed eller gå yrkesutbildning på yrkeshögskolan i Falköping.
Hur ska ni fira jul i år?
– Det är det ingen som vet, men det blir nog med närmaste familjen här i Härnösand.
Årets julklappstips hos Guldsmed Kalling
Karin och Mikael Kalling
Ålder 58 och 67 år.
Bor På Bryggvägen.
Familj Två söner som båda är involverade i butiken, men ingen av dem vill ta över.
Gör Driver Guldsmed Kalling.
0 comments