Reportage Yippie 2 2023

Skapandet är drivkraften

Text Olof Wigren Foto Frida Sjögren

Fler bilder:

Samma dag som Mikael Kalling gjorde sin första arbetsdag som ägare av guldsmedsbutiken mitt i stan, hade de två dåvarande konkurrenterna stor rea.
– Då var jag nära att få magsår, säger han.
Snart 29 år senare är han dock kvar, både i branschen, butiken och Härnösand. Och än är han inte redo att dra sig tillbaka.

Det är skapandet som är den stora drivkraften för 69-årige Mikael Kalling. –– Mycket mer det än någonting annat, och det är likadant på fritiden. Jag älskar att fixa med saker. Det behöver inte vara att designa smycken, det kan lika gärna vara att snickra, byta motor på en moped eller något annat praktiskt och utmanande.

Men att han skulle bygga sin framtid och skaffa familj i Härnösand, var inget han såg framför sig i slutet av 1970–talet när han skulle välja plats för att genomföra sin gesällperiod.
Född i Halmstad men uppvuxen i Skåne hade Mikael ursprungligen planen klar för sig:
– Jag ville bli arkitekt. Jag tyckte att det verkade så himla spännande och intressant att få rita hus.

Han började på byggnadsteknisk linje i Helsingborg, men insåg rätt snabbt att yrket mest handlade om att sitta bakom ett skrivbord och räkna på konstruktioner, kritisk böjning, dragkrafter etc.
– Min tanke var ju att även få jobba mer kreativt vara delaktig i byggnadsprocessen. Därför tog jag beslutet att hoppa av arkitektstudierna och i stället satsa på att bli guldsmed. Då skulle jag ju alldeles säkert få jobba med händerna.
Men innan dess gjorde han också en kortare sejour som anställd på Tudors batterifabrik i Ängelholm.

Mikael kom in på gulsmedsskolan i Strålsnäs i Mjölby, Östergötland, och kände att han nu hamnat rätt.
Så blev det då dags att efter tre år på skolan söka sig till en verksamhet där han skulle bli gesäll.
– Valet av Härnösand handlade mest om en slump. Jag fastnade nog för stan för att det då fanns tre guldsmedsbutiker i den och kanske också för att den låg vid havet. Mina barndomskamrater visste inte ett skvatt om Härnösand. Det är ju långt från Skåne till Ångermanland. ”Härnösand, vart ligger det?” sa de när jag berättade för dem att jag skulle flytta dit, skrattar Mikael.

– Jag var nog rätt inställd då på att dra söderut igen när jag var färdigutbildad guldsmed.
Något som 43 år senare inte blivit av och nu inte heller är aktuellt.
– Härnösand är verkligen hemma. Här träffade jag min fru, Karin, och här har vi sett våra två söner växa upp. Jag är härnösandsbo i själ och hjärta efter alla år här, säger Mikael.

Det var hos Severins Guld på Köpmangatan som Mikael blev gesäll och sedermera guldsmed. Hans talang var påtaglig och redan 1983 vann han tre priser i Guldsmedsförbundets designtävling. Över tid har priserna blivit många fler.
– Kuriosa är att i en de tävlingar jag vunnit, kom min störste inspiratör, tysken Siegfried Egger, tvåa.
Yrkesvalet var en fullträff.
– Jag får verkligen utlopp för min kreativitet och jag är förtjust i själva hantverket. Visst, det har kommit in en del ny teknik och digitalisering i vissa avseenden, men fortfarande handlar det mesta om det som det alltid gjort; att jobba med handverktyg för att få fram sina smycken.
Mikael visar upp en manuell fjäderhammare.
– Den här, säger han, tillverkades på 1940–talet och den är det mest använda verktyget jag haft. Jag använder det varje dag. Finns inte ens något liknande att få tag på idag.

Efter 14 år som anställd gick Severins i konkurs.
Året var 1994.
– Tre guldsmedsbutiker var till salu i stan samtidigt. Wahlbergs, Erikssons och Severins. Jag kände mig rustad för att bli min egen och köpte rörelsen som hade, som jag tyckte, det allra bästa läget. Det var Erikssons.
Starten var dock tuff.
– Att starta eget, att låna och gå in med egna medel i företaget var något jag kände stor oro över. Skulle det bära? Och sedan när de två andra butikerna gick ut med att de hade rea samma dag som jag gjorde min första arbetsdag i min egen butik, då kändes det i magen kan jag säga…

Men Guldsmed Kalling visade sig vara en vinnare i långa loppet.
Idag är det den enda kvarvarande guldsmedsbutiken i Härnösand. Ja, faktiskt den enda i södra Ådalen, sedan Guld-Carlsén lade ned butiken i Kramfors.
– Vi har fått många kunder därifrån, konstaterar Mikael.

Han ser sin egen resa som egenföretagare som ett idogt arbete, en målmedveten filosofi att kombinera hög kvalitet med bra kundservice för att åstadkomma goda och långvariga kundrelationer.
– Tjejerna i butiken, som jobbat åt oss i många år, är det bästa vi har.
– Visst hittar hela tiden nya kunder till oss, men många är sådana som handlat av oss under lång tid. Återkommande kunder som kanske vill ha någonting nytt varje år och som dessutom förstått att det är en bra affär att låta smälta ned gamla guldsmycken för att låta mig göra nya.
– Guldpriset är väldigt högt för närvarande och jag ser inga tecken på att det ska gå ned heller.

1975 var kilopriset på 24K guld under 70 000 kronor. Idag är det över 600 000 kronor.
Mikael Kalling var också tidig med att göra ringar och andra smycken av titan.
– När jag först började med det var det få andra som höll på med det och via webbshopen som jag byggde upp när jag var sjuk och låg hemma i sängen med ryggskott – det här var 2004, då avancerade webbshopar fortfarande inte var så vanliga – nådde vi snabbt en hög omsättning för titanringarna. Numera finns det många som säljer sådana på nätet, men de utgör ändå en del av vår totala försäljning.

En stor skillnad nu mot då Mikael startade butiken för 29 år sedan, är marknadsföringen.
– I början räckte det med att annonsera i Nya Norrland och Västernorrlands Allehanda. Då nådde du nästan alla hushåll i kommunen. Idag får jag använda uppemot tio olika kanaler och medier och jag når ändå inte ut till så stor andel invånare som tidigare.
– Det är dyrare och kräver mer tid.

Han ler och kommer ihåg vilken uppmärksamhet och effekt det fick när Guldsmed Kalling gjorde en egen kundtidning som skickades ut med Posten.
– Vi sålde e n o r m t bra av det som annonserades i den tidningen. Numera får man vara påhittig och försöka tänka nytt hela tiden. Vi har till exempel nyligen gjort filmer för sociala medier för att stärka vårt varumärke.
– Sedan har vi provat på det här med att göra Reels på Instagram – skapa händelser med filmer – för att attrahera människor.
Vi gjorde några olika varianter och den som en av mina duktiga medarbetare, gjorde har 100 000 visningar nu. Det är ju inte klokt!

Mikael har sju anställda i verksamheten. Tre på heltid, sedan resterande på deltid och på timmar.
För att stimulera dem och få dem att känna extra stor delaktighet i företaget, brukar han ta med dem på de flesta företagsfrukostar som anordnas i stan.
– Det är uppskattat och det gör att vi, tillsammans, håller oss à jour med vad som händer i Härnösand. Inte bara inom handeln.
Färjetrafiken till Härnösand de senaste åren – båtarna som går från Stockholm upp längs Norrlandskusten – är han mycket positiv till. Inte för att det genererar ökad försäljning i den egna butiken.
– Det gör det inte. Men det är väldigt bra för stan som helhet och allt som är det applåderar jag.

Under 2023 fyller Mikael Kalling 70 år.
– Hade någon frågat mig när jag började i det här yrket om jag skulle jobba med det när jag passerat 65–årsstrecket, skulle jag förmodligen ha gapskrattat. Men nu är det helt naturligt.
Lusten att skapa, drivet att utveckla sin verksamhet och möta alla kunder gör att Mikael aldrig känner ett motstånd att gå till jobbet.
– Det här är fortfarande roligt. Väldigt roligt. Det ger mig energi att fortsätta och det berikar min vardag.
– Sedan är jag ju förstås inställd på att jag så småningom måste börja leta efter någon som vill och kan ta över det här en vacker dag.

Ingen av hans och Karins söner Daniel och Filip är intresserade av att ta över.
– Kanske någon anställd eller någon utomstående är villig att fortsätta i samma anda..?

MIKAEL KALLING

ÅLDER 69
BOR Lägenhet på Bryggvägen
FAMILJ Hustru Karin, söner Filip och Daniel
YRKE Guldsmed
FRITIDSINTRESSN Snickra/fixa: hus, bil, tomt etc. Tar gärna en löprunda.
FAVORITPLATS Sommarstugan i Solumshamn
DET BÄSTA MED HÄRNÖSAND Vattnet som finns runt om i hela kommunen. De trevliga människorna.

Artikeln publicerades i Yippie 2 2023 på sidan 38