Näringsliv Yippie Julextra 2015

Företagare med naturen tätt inpå

Text & foto Joel Lindström

Fler bilder:

Erik Björkland är professionell 3D-grafiker sedan 2009. Nu driver han sitt företag EB3D Studio från drömhuset i Dal i Häggdånger.
– Det som lockade mig hit var närheten till naturen. Enligt mig är landsbygden bästa stället att leva på!

I byn Dal i Häggdånger bor och arbetar 3D-grafikern Erik Björkland. När Yippie träffar honom har han en ledig dag tillsammans med 2-åriga dottern Irma, som under vårt samtal sitter och tittar på Disneys ”Bilar”.
– Hon är lite rädd för traktorn, avslöjar Erik.
Han berättar om sitt intresse för konst och 3D-animering som började redan under uppväxten i Domsjö utanför Örnsköldsvik. Han målade mycket och ofta och på gymnasiet blev det estetprogrammet med bildinriktning.
– Det var inget svårt val. Det går lite hand i hand med 3D-yrket som handlar mycket om visualisering.

Därefter var Eriks plan att utbilda sig inom industridesign och 2005 gick han ett förberedande år på Ålsta folkhögskola. Där träffade han sin blivande fru, Marianne.
– Det var ett skitroligt år. Alla som gick där studerade något kreativt så vi synkade rätt bra. Jag och Marianne flyttade ihop där på folkhögskolan och delade rum. Det var många par som träffades där!
Efter det flyttade de till Stockholm där Erik började på 3D-utbildningen Digital Graphics vid Nackademin.
– Industridesign är en svårare bransch och därför föll valet på 3D. Dessutom är 3D modernt och ett framtidsyrke. Se bara på alla barnprogram, de flesta är 3D-animerade. Det är det som är framtiden!
Efter utbildningen fick Erik jobb direkt på reklambyrån Swiss International och arbetade bland annat med en rad stora företag inom bilindustrin. Samtidigt fanns det något som drog honom tillbaka mot norr.
– Det var inget fel med storstadslivet, men det är ju ett helt annat tempo där. Det känner man direkt man kliver på pendeln. Här uppe kan man få mer frihet.

”Vi var ute efter familjelivet på landsbygden. Enligt mig är det bästa stället att leva på. Här har man friheten att kunna ta en jobbpaus och promenera
i naturen en stund.”

Sagt och gjort. 2011 flyttade Erik och Marianne, som fick en tjänst som bildlärare på Kiörningsskolan, till Härnösand. Ett år senare hittade de det röda huset ute i Dal och samtidigt kom parets första barn, dottern Irma. I slutet av maj väntas barn nummer två.
– Vi var ute efter familjelivet på landsbygden. Enligt mig är det bästa stället att leva på. Här har man friheten att kunna ta en jobbpaus och promenera i naturen en stund.
Efter två år som anställd på ett företag i Sundsvall kände Erik att det var dags att prova att starta eget.
– Jag ville kunna styra mer över jobbet och arbetsprocessen och fokusera mycket på familjen. Att kunna ha friheten att ta en dag med Irma under en lugnare period istället för att sitta av tiden på ett kontor.
För Erik är arbetet hemifrån en stor frihet. Men det finns även utmaningar.
– Jag försöker se det som att gå till ett vanligt kontor. Men det gäller att ha disciplin och hålla isär fritid och jobb även om det kan vara svårt ibland, säger han.

Han har nu drivit företaget i ett och ett halvt år. Till största del jobbar han med produktanimeringar för industrin.
– De stora företagen i närområdet är industrier och det är de som är beredda att satsa på 3D. Men egentligen finns det inga gränser. På sikt hoppas jag att fler företag upptäcker 3D-tekniken, säger Erik som menar att han haft en del tur med kontakter under sina första år som företagare.
– Det är väl för mig som för alla andra som startar eget. Det gäller att jobba upp sig, visa vad man kan och knyta kontakter. Det känner jag att jag har lyckats bra med.
Livet på landsbygden och arbetet som egenföretagare inom 3D verkar Erik trivas med.
– Nu väntar jag bara på fiber. Då kommer allt att flyta på ännu bättre!

Erik Björkland

Ålder 33
Bor Dal i Häggdånger
Gör Driver företaget EB3D Studio.
Familj Frun Marianne och dottern Irma. Ett andra barn väntas i maj

Artikeln publicerades i Yippie Julextra 2015 på sidan 26