Näringsliv Yippie 10 2015

Johan, Bond och en underbar jävla biohöst

Text & foto Joel Lindström

Fler bilder:

I 35 år har Johan Hamberg varit föreståndare för Saga Bio Härnösand. Nu ser han fram emot biohösten 2015 med flera fina premiärer. Vad sägs om nya Bondrullen? Eller en uppföljare till klassikern ”Tomten är far till alla barnen”? Yippie har listan över premiärerna.

När sommaren är slut och hösten tar vid känns ett besök på Saga Bio, Härnösands enda biograf, helrätt. Det är en anrik biograf vars historia sträcker sig ända till 30-talet. 1939 stod den färdig som en av fem biografer i Härnösand. På den tiden bestod den av en enda salong med 501 platser som oftast var proppfull.
Då var det ett helt annat drag på bioföreställningarna eftersom det var det enda sättet att se film. Sedan dess har biobranschen utvecklats hur mycket som helst, säger Johan Hamberg som började jobba på Saga Bio som 15-åring 1977.
När han var 18 år tog han över och i år firar han 35-årsjubileum som bioföreståndare. Han har genom åren följt en biobransch som genomgått en total förändring med bland annat digitalisering av hela biosystemet. Då byttes de analoga gamla filmrullarna ut mot modern digital teknik.
–  Vi påbörjade digitaliseringen för fyra år sedan, samtidigt som vi gjorde en stor ombyggnation där vi bland annat handikappanpassade salong 1 och 2. I början var det väldigt ovant att det inte lät från projektorn. Det tog någon vecka att anpassa sig. Många gånger gick jag in i maskinrummet och fick halvpanik. ”Filmen har stannat!”

En av de stora fördelarna med bions digitalisering är transporterna. Tidigare skulle de tunga, otympliga filmrullarna som kunde ha en längd på flera tusen meter fraktas med tåg till de olika salongerna. Och det var inte helt sällan som det blev fel i transporten – vilket ledde till inställda föreställningar.
– Nu händer det mer sällan att föreställningar inte blir av. Idag finns filmerna på en extern hårddisk som skickas runt på 6-7 olika biografer i området. När hårddisken kommer hit laddar jag upp den på en av våra tre servrar. Då behöver jag en lösenord från filmbolaget som gäller en vecka och gör att jag kan visa filmen.
En annan stor förändring för biobranschen är naturligtvis möjligheten för folk att se film hemma. Det har varit en utmaning för Saga Bio samtidigt som bion enligt Johan har fördelar som inget hemmabiosystem kan konkurrera med.

”Dessutom har vi ju börjat med seniorbio vilket är häftigt. Det blir ofta fina möten i foajén mellan pensionärer som pratar så att de nästan inte vill gå in i salongen”

– Bion står sig bra i konkurrensen. Det är fortfarande något speciellt med att gå på bio. Här har du skitbra ljud, stor bild och får vara helt ifred. Vi har fått till en riktigt bra salong här i Härnösand med modern känsla som fungerar bra. Genom åren har det rullat på fint med bra besökarantal och medarbetare som funkar fint ihop, säger Johan som tycker att matinéerna är bland det roligaste med hans jobb.
– Det är härligt att se alla förväntansfulla barn. Dessutom har vi ju börjat med seniorbio vilket är häftigt. Det blir ofta fina möten i foajén mellan pensionärer som pratar så att de nästan inte vill gå in i salongen.

I höst och vinter har flera stora titlar premiär, något som Johan Hamberg har stora förväntningar på.
– Nya Bondrullen kommer nog dra mycket folk. Det brukar de göra. Sedan kommer ju Helena Bergströms film ”En underbar jävla jul” ut i november. Det kommer bli något av en efterföljare till ”Tomten är far till alla barnen”. Det får nog stå som min stora favorit över alla filmer som kommer ut i vinter. Vi har en riktigt bra filmhöst och filmvår framför oss

5 av höstens och vinterns största premiärer på Saga Bio Härnösand

James Bond – Spectre Premiär fredag 30/10
En underbar jävla jul Premiär fredag 13/11
The Hunger Games – Mockingjay Part 2 Premiär onsdag 18/11
Tsatsiki Farsan och Olivkriget   Premiär fredag 11/12
En man som heter Ove Premiär Juldagen 25/12

Artikeln publicerades i Yippie 10 2015 på sidan 36