Näringsliv

Kreativ betongarbetare

Fler bilder:

–      Det är sjukt roligt, det är beroendeframkallande, säger Anneli Vedin där hon står och sprayar lack på en lejonfigur utanför hennes och mannens hus på Söderstig mellan Säbrå kyrka och Älandsbro.

2017 sålde hon och hennes man Stig Tempo på Tullportsgatan och affären i Brunne till Coop. Anneli fortsatte som butikschef i Brunne innan hon sa upp sig nu i vinter för att satsa heltid på det som började som en hobby.

Hon har nämligen fått blodad tand för att gjuta figurer i betong. Hon producerar både figurer och figurformar i latex som hon säljer hemifrån. Nu planlägger hon betongkurser i växthuset och öppning av gårdsbutiken i den före detta garagen den tredje maj. Hela källarvåningen i huset, plus tvättstugan på övervåningen, har blivit produktionslokaler för verksamheten till bolaget Annelis former & figurer.

Hon visar runt.

–      Det blir mycket trädgårdsgrejor, sådant som jag gillar själv, säger Anneli.

Hon skaffar originalfigurer från utlandet, hon är försiktig med att de inte har upphovsrättsligt skydd. Latex penslas på originalfiguren tills det är en tjock form. I formen gjuter hon figurer i betong. Dessa målar hon innan hon lackar figuren för att den ska hålla sig fin även i väder och vind.

–      Att måla är det roligaste, säger Anneli.

Hon visar fram gravdekorationer, fågelbad, drakar, små blommor till arrangement, ugglor, tomtar, ljusstakar, baddamer, tuppar, grodor, gubbar, sniglar och mycket, mycket annat.

 

Anneli Vedin

Ålder 56 år

Bor Söderstig

Gör Egen företagare och betongkonstnär