Näringsliv Yippie 2 2021

Made in Härnösand: Stefan Eriksson

Text & foto Karin Pettersson Skarby

Har pappa och mamma på lönelistan

Stefan Eriksson har både mamma Anita och pappa Kurt-Ivan på lönelistan.
– Det är fint att ha den reserven, säger VD i Erikssons VVS.

Kurt-Ivan Eriksson var tidigt ute med att öppna en specialistaffär inom VVS. 1973 startade han butik på Tullportsgatan, alldeles intill där de håller till idag. Kurt-Ivan jobbade på ett grossistföretag och såg att privatpersoner hade ett behov för en butik med blandare, vattenpumpar, beredare och badrumsmöbler till sina hus och sommarstugor.
Han och hans fru Anita, som också började jobba i företaget, fick tre barn. Stefan är yngst.
– Mina syskon visade aldrig intresse för butiken. Min farfar jobbade åt pappa och jag hade en bra relation till honom och var ofta i butiken och sprang runt och hjälpte till, berättar Stefan.
Han gick hockeygymnasiet i Timrå och sommarjobbade i pappas företag. Efter gymnasiet utbildade han sig till VVS-montör. Han flyttade hem och jobbade som montör i några år, men flyttade 2003 till Göteborg och stannade där i fem år. 2007 flyttade han hem och började jobba i pappas firma igen. 2010 tog han över som VD.
Det första som hände efter att han hade flyttat hem, var att företaget anställde två till montörer. Det fanns bara en innan.
– Mitt mål när jag flyttade hem 2007 var att vi skulle ha fem montörer. I dag är vi sex. Jag nådde målet tillsammans med våra anställda, säger Stefan.
Det är naturligt för honom som ledare att jobba i team.
– Jag kommer från sporten och vill att vi ska jobba som lagspelare. Det skapar trivsel.
Speciellt kul var det att Erikssons VVS i 2016 blev årets Comfortbutik.
– Det var ett roligt kvitto för det vi gör.
Hur har det varit att ta över pappas företag?
– Jag här lärt mycket av pappa och sedan har jag utvecklat mig vidare. Det har varit prövningar. Att vara egen företagare är upp och ned, och ibland ett slit. Jag har aldrig ångrat att jag tog över. Det är klart att det är skönt att vara anställd, men jag tror det hade varit svårt att vara det för mig idag. Jag är van vid med en viss frihet.
Du tog över 2010. Vad har förändrats sedan dess?
– Successivt har vi försökt att få flera jobb och få in flera montörer. Vår största kund är Skidstahus och vi gör jobb från Ullånger till Gävle.
Var är företaget om tio år?
– Jag tror att vi är där vi är idag i antal anställda, men kanske är vi i en ny lokal. Skulle gärna haft en ny och fin badrumsbutik med större parkering.
Hur såg ert 2020 ut?
– Det har varit prövande med pandemin, men jag tycker ändå att det har gått bra. Vi hade bara en månad med permittering på lägsta mån, som var en dag i veckan. Inte på grund av att vi hade dåligt med jobb men för att våra samarbetspartners inte fick sina leveranser. Vi får tänka oss för när vi är ute hos kunder, och det är lite mer pusslande för att montörerna måste hålla sig hemma om de är lite snoriga. Tycker vi har anpassat oss bra. Omsättningen 2020 har varit som året innan.
Hur ser 2021 ut?
– Vi är inte ute på större ombyggnader. Vi har nischat in oss på service, och det finns det behov för hela tiden. Det rullar på bra. Samarbetet med Skidstahus ser ljust ut.

Stefan Eriksson

ÅLDER Blir 40 år i februari. Gratulerar!
FAMILJ Två barn.
BOR Prästjorden.
GÖR VD och ägare av Erikssons VVS Shop AB.

Eriksson VVS

Grundat 1973 av Kurt-Ivan Eriksson.
Har sedan 2003 varit en del av
Comfort-kedjan, som är Sveriges största VVS-kedja
Antal anställda 8.
Omsättning 2019 12,8 miljoner.
Styrelse Ordförande Stefan Eriksson.
Adress Butik på Tullportsgatan.

Artikeln publicerades i Yippie 2 2021 på sidan 46