Näringsliv Yippie 2 2021

Made in Härnösand: Catharina Elmroth

Text & foto Karin Pettersson Skarby

Tar över efter mamma

Under många år sa hon att när mamma Margaretha slutade med butiken, skulle hon själv också sluta. Så blir det inte. Nu har Catharina Elmroth tagit över mammas livsverk Lust & Fägring.

– Det har varit jätteroligt att jobba med mamma. Allt jag kan, har hon lärt mig. Jag har alltid sagt att jag inte vill ta över butiken. Jag har trivts med att jobba som vi gjort. Men nu kan hon inte jobba längre och jag har varit mer eller mindre tvungen att ta över. Vi har haft tanken att sälja men nu blev det inte så, säger Catharina Elmroth på Lust & Fägring.
I snart 50 år har Margaretha Elmroth drivit butiken som har gardiner, möbeltyger, gardintillbehör, sytillbehör och lampor. Butiken har bytt adresser några gånger, de har varit på upptäcktsfärd för att hitta den perfekta platsen för sin tid. Margarethas första butik, Trolltyg, öppnades i Nordingrå 1974. Efter några år flyttades verksamheten till Storgatan i Härnösand, där Kinarestauranten ligger idag. Därefter har butiken flyttat flera gånger i Härnösand och var bland annat några år på järnvägsstationen. Sedan 2017 har Lust & Fägring hållit till på Köpmangatan och varit granne med Systembolaget.
Här blir de ett tag till.
– Kollegor i andra butiker föreslår att vi kanske skulle flytta närmare centrum, men jag trivs med lokalen och hyresvärden vi har nu och vill inte flytta igen, säger Catharina.
Hon jobbade i mammas butik ett år efter gymnasiet, men var efteråt inte involverad i företaget förrän 1994. I 25 år har mor och dotter jobbat tillsammans, och sedan många år räknas även Anna Åkesson och Mona Saari in i företagsfamiljen.
– Jag hade inte klarat att ta över utan mina anställda. Vi gör det här tillsammans, säger Catharina.
Hon tycker det är viktigt att det finns butiker som kunder kan besöka.
– Förutom att sälja kan vi hjälpa kunderna med tips, ge service, beställa varor som inte finns i butiken. Vi syr mycket, gör företagsbesök och besöker privatpersoner som vill ha hjälp.
Formellt tar Catharina Elmroth inte över bolaget förrän efter bokslutet för 2020.
Hur är det att ta över?
– Jag vet inte om jag vill göra något annat nu, tidigare kanske, men inte nu längre. Det hade nog varit dumt att hoppa på något annat när jag har det här. Jag har den fantastiska förmånen att ta över en butik där jag trivs och vill fortsätta att jobba. Det är tur att jag har Anna och Mona som har många idéer och följer med på vad som är nytt i branschen.
Var gör du om tio år?
– Jag är pensionär. Jag tänker inte jobba till jag är 80, som mamma gjorde.
Hur har 2020 varit?
– Det rullade på ganska bra tills coronan kom, sedan flyttade Systembolaget och det blev stiltje i det här området. Omsättningen har gått ned. Hade inte vi haft kommunen som kund, hade vi inte överlevt. Det som är roligt, är att vi har återkommande kunder från Ö-vik, Kramfors, Sollefteå och Sundsvall.
Hur ser 2021 och framåt ut?
– Jag hoppas vi har kommit tillbaka till det normala. Nu ska vi först överleva, och så småningom, om några år, förhoppningsvis sälja. Härnösand behöver en sådan här butik.

Catharina Elmroth

ÅLDER Blir 60 år i november.
FAMILJ Sambo, tre hundar, två katter och akvariefiskar.
BOR Älandsbro.
GÖR VD i Lust & Fägring.

Lust och Fägring Aktiebolag

Startades 1974 i Nordingrå.
Flyttade till Härnösand 1980.
Antal anställda 3.
Omsättning 2019 1,2 miljoner.
Styrelse Margaretha och Catharina Elmroth.
Adress Butik på Köpmangatan.

Artikeln publicerades i Yippie 2 2021 på sidan 47