Näringsliv Yippie 1 2021

Loket i Älandsbro

Mitt företag: Jacobssons bygg

Text Karin Pettersson Skarby Foto Kenneth Zetterlund

Andreas och Fredrik jobbade tillsammans med sin pappa Lennart i företaget Lennart ­Jacobssons bygg fram till 2006. Då startade brorsorna företaget Jacobssons Bygg i Älandsbro.
De ville ta mer ansvar, och pappa Lennart var med och hjälpte till de första fyra åren i det nya bolaget innan han blev utlöst och pensionär.
– Vi håller på med allt inom byggtjänster och gör alla slags jobb från grund till nyckelfärdigt. En viss del av vår verksamhet är Skidstahus. Den andra är privatkunder och företagskunder. En stor aktör vi jobbar med är Westerlinds fastigheter, berättar Andreas.
Det senaste större de har gjort är två jobb genom Westerlinds; byggandet av den nya padelhallen i Härnöverken samt 18 lägenheter i Vemdalen.
Vad är ni mest nöjd med att ha uppnått?
– Sedan vi löste ut farsan kollade vi var gränsen gick för vad vi kunde göra. Vi tog större projekt, vi gjorde dem och vi lyckades. Det var större projekt som Bryggare strand 1, Systembolaget och Dressmann. Vi har även renoverat mycket i Tobaks.
Är målsättningen att bli större och anställa flera?
– När vi får mycket att göra, hyr vi in samarbetspartners och kör på. När vi byggde i Vemdalen var vi som mest 28 som jobbade. Vår filosofi är att vi är runt 10-15 anställda som jobbar året runt, och så hyr vi in flera på topparna.
Vad har varit den största utmaningen 2020?
– Vi visste inte hur det skulle gå när corona slog till första gången men det har inte skadat oss så mycket. Det är mer skillnad andra hållet, vi har haft en uppsving. Privatmarknaden är het och vi har många förfrågningar. Normalt är det heldött i november och december men vi hade tre–fyra förfrågningar i veckan.
Vad har varit det roligaste?
– Att vi har kört större projekt och lyckats med dem. Vi har fått dem klara och sett ekonomi i dem – det är det bästa. Vi vill tacka vår personal. Utan dem kunde vi inte göra det här. Vi jobbar som ett team och alla tar ett stort ansvar. Alla går in helhjärtat.
Hur ser 2021 ut?
– Det ser ljust ut. Vi har också tomter som följde med köpet av Jeansboa. Tanken är att vi ska avverka på tomten och starta med att bygga strandnära småhus i Älandsbroviken.
Vad gör ni om tio år?
– Hoppas att vi fortsätter som nu. Vi tycker om nya utmaningar och lär fortsätta inom byggverksamheten, förvalta det som vi har och ser vi en öppning, expanderar vi mer.

Jacobssons

Fredrik Jacobsson

  • Ålder 43 år.
  • Familj Tre barn och sambo.
  • Bor Huggning.
  • Gör Snickare och egen företagare.

Andreas Jacobsson

  • Ålder 37 år.
  • Familj Två barn på 11 och 13 år.
  • Bor Bötsle.
  • Gör Snickare och egen företagare.
Jacobssons bygg i Älandsbro AB

Ägs och drivs av Bröderna Andreas och Fredrik Jacobsson.
Startades 2006.
Omsättning 2020 Cirka 20 miljoner kronor.
Personal Tio anställda snickare, samt fyra på ­lärlingsprogrammet och en snickare som hyrs in. Totalt 15.
Adress Håller till i gamla jeansboahuset i Älandsbro där företaget har lager, fikarum och kontor.

Artikeln publicerades i Yippie 1 2021 på sidan 18