Näringsliv Yippie 8 2014

Satsar på vind

Text Lars Kågström Foto Pawel Maronski

Ken Johansson har sysslat med restauranger, krogar, event och fastigheter. Nu ger han sig även in i vindkraftsbranschen. Tanken är att producera små och enkla vindkraftverk för hemmabruk på i första hand Filippinerna.
– De flesta hushållen där behöver inte mer el än vad vår anläggning kan producera och då elen är ungefär dubbelt så dyr som här så kan köparen räkna hem investeringen på bara några år.
Vindkraftverken är cirka fyra meter höga, runt tre meter i diameter och beräknas ge 8 000-11 000 kilowattimmar per år. Ken dök på konstruktionen för två år sedan och tillsammans med några kompanjoner tog han över konceptet och startade Snurre AB. Sedan dess har anläggningen utvecklats och förfinats och börjar nu närma sig ”färdig” produkt.
– När det gäller tekniken får jag bara vara med och bära och lyfta. Vi har andra som kan sådant, till exempel Niklas Forslund. Jag jobbar mer med ekonomin och marknaden.
Hur produktionen ska gå till är inte bestämt, men en större del av verksamheten kan hamna i Härnösand.
– Huvudorten kommer alltid att vara Härnösand och de moment som inte kräver så mycket arbetskraft görs förmodligen bättre här än i Asien.
Att Ken är en entreprenör är välkänt, men att han skulle ge sig in i vindkraftsbranschen var kanske lite mer otippat. Så vad blir nästa grej?
– Det är det ingen som vet. Men ge mig bara en vecka ledigt så skulle det säkert dyka upp något.

Ken Johansson

Ålder 47
Gör Fastighetsägare, entreprenör
Familj Sonen Holger
Bor Hus i Gånsviksdalen, stuga i Gånsvik

Artikeln publicerades i Yippie 8 2014 på sidan 11