Näringsliv Yippie 2 2016

Skogens Under

Text Lars Kågström Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

 Förberedelserna har pågått i ett drygt år och den 7 mars är det allvar. Då börjar Allvar, Niklas Gilmarks och Stefan Söderbergs herrkalsonger gjorda på cellulosa från de ångermanländska skogarna, att säljas på NK i Stockholm.
– På sikt ska de även säljas på Tetre i Härnösand, via webben och i andra butiker, säger Niklas Gilmark som liksom Hope-grundaren Stefan Söderberg är uppvuxen i Härnösand.
Det var sommaren 2014 som Niklas bestämde sig för att göra något eget i stället för att jobba som konsult. Han gick grundligt tillväga och analyserade ett 50-tal helt olika affärsidéer. Kriterierna var att idén skulle ha marknadspotential, vara genomförbar inom ett år och framför allt kännas rolig.
– Det här kom jag på när jag läste om bambukläder och förstod att det går att göra kläder av vilken cellulosa som helst, även gran och tall från Ångermanland. Det kändes roligt!
Träråvaran kokas till massa vid Domsjö fabriker i Örnsköldsvik, omvandlas till textilfibrer i Indien och sys till underkläder på Sri Lanka. Att det blev just underkläder beror på att materialet är ovanligt mjukt och även har bra fuktupptagningsförmåga. Mycket kraft har hittills lagts på design och förpackning.
– Med en helt ny produkt så gäller det att sticka ut.
Namnet Allvar är också det inspirerat från skogen.
– Vi tilltalas av mörkret och allvaret som finns i skogen. Jag tror det är bra att tänka att allt inte bara är glatt och skojigt. Det finns allvar också, och det är inte farligt.

Niklas Gilmark

Ålder 30
Bor I Stockholm, men uppvuxen i Härnösand
Familj Mamma, pappa och syster
Gör Driver Allvar Underwear AB med säte i Härnösand

Artikeln publicerades i Yippie 2 2016 på sidan 11