Näringsliv Yippie 2 2021

Smått är gott – nya företagslokaler på gång

Här ska den nya knutpunkten för småföretagare på Saltvikshöjden ligga. Företaget EgenLokal hoppas kunna starta bygget efter sommaren 2021.
ILLUSTRATION EGENLOKAL

En ny knutpunkt för affärer planeras på Saltvikshöjden. Företaget EgenLokal vill bygga ett ”industriradhus” med plats för 20 småföretagare eller privatpersoner som vill äga sin lokal som en avstyckad och friköpt fastighet.
Planerna är långt framskridna och bygget kan vara igång redan efter sommaren 2021.

EgenLokal inriktar sig på orter utanför storstadsregionerna och konceptet är redan etablerat på sju orter, bland annat Örnsköldsvik. Sju byggen pågår just nu och ytterligare tio är på gång. Bland dessa tio finns Härnösand där en byggnad ska uppföras vid korsningen Saltviksvägen-Hamnleden, nära både stan och E4.
– Vi vill sälja några andelar innan vi sätter spaden i jorden, men vi har gjort marknadsundersökningar och tror mycket på Härnösand, säger Jonathan Durkin på EgenLokal. Vi hoppas kunna börja efter sommaren.
De tjugo ”radhusen” i byggnaden blir identiska i storlek och form, ungefär 72 kvadratmeter i grundutförandet och med öppningsbara portar. Sedan får ägaren själv utveckla lokalerna efter sina behov.
– Vi erbjuder bra, flexibla lokaler som fungerar för väldigt olika typer av verksamheter. I de fastigheter vi byggt finns idag verkstäder, kontor, webbutiker, lager och mycket mer.
Att småföretagarna äger sin del som en friköpt fastighet är en central del av konceptet.
– Det är ekonomiskt fördelaktigt på längre sikt och ger goda utvecklingsmöjligheter om verksamheten växer, säger Jonathan Durkin. Dessutom ser vi på andra orter där vi har etablerat oss att EgenLokal-kollegorna blir ett starkt nätverk. Den här organisationsformen både ökar engagemanget och driver affärer.

EgenLokal Härnösand

VAD? ”Industriradhus” med 20 platser. Portar och takhöjd medger stor bredd av verksamheter och användningsomrpåden. Cirka 72 kvadratmeter i grundutförande. Kan utökas till cirka 105 kvadratmeter genom att bygga en övervåning.
HUR? Äganderätt som friköpt fastighet. Priserna för ett ”radhus” har varierat från 900 000 till 1 400 000 kronor på tidigare etableringsorter.
VAR? Saltvikshöjden.
NÄR? Planerad byggstart under tredje kvartalet 2021.

Artikeln publicerades i Yippie 2 2021 på sidan 24