Podd Yippie 8 2023

Härnösandspodden med Dag Jonzon möter

Lars T och Mädi Johansson

Text Dag Jonzon Foto Martin Sundqvist

1. KÄNDISBAROMETERN
Nu har skånskan och makan Elizabeth gått om maken Lars T som mest välkänd i familjen på Härnösands gator och torg. Efter ett långt liv som lärare möter hon idag tidigare elever som stannar till, vill prata och krama sin favoritlärare. Förr tog det Lars T tjugo minuter att passera torget. Han som har titeln Kulturpotät i sitt bolag AB Scen. Idag är det snarare artrosknän än stopp för snack med bekanta som bromsar framfarten. Men att handla på Coop med frugan. Då tar det helt stopp igen. För alla vill prata med henne.

2. FÖRSTA DEJTEN I LANDSKRONA
– Hoppas jag inte kommer hem ikväll, stod det på papperslappen som Elisabeth lämnade på köksbordet hemma hos mamma som ett lugnande besked inför första dejten 1979. Det var två veckor innan Lars T skulle lämna Skånska Teatern och bli en mycket ung teaterchef på Regionteatern i Västernorrland. Dejten blev lyckad och 44 år senare firas en lyckad dejt, en förlovning och ett giftermål under samma år – 1979.

3. MODERSMÅLET
Lars T är mångsysslaren som vågade ställa sig på scenen i våras och öppna ett kuvert med ett manus han aldrig sett. Riksteaterns uppsättning av pjäsen Nassim krävde en ny skådis för varje föreställning. Det blev en upplevelse genomsyrad av en humanism av bästa slag. En berättelse om betydelsen av språk, i synnerhet betydelsen av modersmålet, och vad förlusten av det innebär för en människa. Något som Elizabeth också erfarit under sitt lärarliv och sina sex sista år som specialpedagog i ämnet ”Svenska som andraspråk”. Ett jobb som innebär att se med andras ögon på sitt eget modersmål.

4. MÄDI OCH LARS T
– När jag ropades upp i första klass och de sa Elizabeth Ekberg, så reagerade jag inte. Jag hade alltid kallats Mädi av min mamma som kom till Sverige och Skåne från Tyskland efter andra världskriget. Mädi är en förkortning av Mädchen och jag pratade tyska med mormor när jag var liten.
T som Tage blev lösningen för Lasse Johansson när han skulle registrera sig som textförfattare och kompositör hos STIM. Lasse Johansson var alldeles för vanligt, så efter många om, men och misslyckade namnförslag, blev det T som i Tage. Och det har ju funkat bra i 50 år.

5. MORMOR OCH MORFAR OCH VÄGGEN RASAR
Med två döttrar och fyra barnbarn, som alla har olika behov, är det fullt upp för makarna Johansson nuförtiden. De njuter av samvaron och betonar vikten av att alla barn ska få känna kärlek. Och tryggheten finns på alla plan. När jag frågar hur det känns att se sin man på scenen säger Elisabeth att hon aldrig oroat sig för att Lars ska bli svarslös eller inte hantera något oväntat på scenen.
Lars inflikar: När jag sökte in på Scenskolan i Malmö och det var min tur att framföra en monolog, så såg jag en vägg i scenografin välta.
– Jag tog tag i väggen och fortsatte min roll!

6. REGISSÖR JOHANSSON
Det blir inget agerande på scen i årets nyårsrevy för Lars T. Knäna har gjort att jag mest varit ett rundningsmärke för de andra på scenen de senaste åren. Men i rollen som regissör fortsätter glädjespridaren ge oss nya skratt, infall och syrliga nyårskarameller tillsammans med SM-mästarna i Mittrevyn. Rubriken blir efter alla jubiléer och kungafiranden i landet till ett slagkraftigt valspråk: För Sverige i Tidö!

Artikeln publicerades i Yippie 8 2023 på sidan 32