Näringsliv Yippie 8 2023

Bra turistsommar

Text Lennart Lundberg Foto Martin Sundqvist

Det har överlag varit bra besökssiffror för de större turistdragarna i Härnösand i sommar. Men det verkar vara svårt att komma upp till besökssiffrorna för rekordåret 2021.Det visar den mycket preliminära statistiken. Eftersom säsongen inte är slut så finns inga exakta siffror än.

– Vi har haft väldigt många besökare i sommar. Även om vi inte har sammanställt vår statistik ännu är min spontana uppfattning att vi har haft besöksrekord i sommar, säger Matilda Näslund på Technichus.

Jonas Byström på Västernorrlands museum säger att Murberget friluftsmuseum har haft ungefär lika många besökare som förra sommaren och Linda Thorén på Restore berättar att man fördubblat försäljningssiffrorna i juli i år jämfört med juli förra året. Vi hade cirka 20 000 besökare under juli i år vilket är den månad med flest besökare sedan vi installerade vår besöksräknare.

Christer Sefbom på Hemsö fästning är mycket nöjd.
– Vi har fler besökare än förra året men till rekordåret 2021 når vi i nog inte. Men vi är på väg dit, säger han.

Calle Lundquist och Härnösands bilmuseum har hittills haft fler besökare i år jämfört med förra året men når inte upp till rekordsiffrorna från 2021.
– Vi har fler besökare jämfört med förra året. Men eftersom vi inte kommer ha öppet i oktober kommer vi få cirka 16 000 besökare lika många som förra året.

Och en marknadsundersökning visar att museet långt ifrån bara är till för bilintresserade män.
– Vår marknadsundersökning visar att antalet barn under 15 och antalet kvinnor tillsammans faktiskt är fler än antalet män över 15, berättar Calle Lundquist.

Både han och Hemsö fästning ser att fler kommer långväga ifrån. 75 procent av besökarna har åkt mer än tio mil för att komma till museet och det finns besökare som åkt från Norge med museet som huvudsakligt besöksmål.
– Vi har även haft en besökare från Saabmuseet i Trollhättan som var imponerad, säger Calle Lundquist.

Artikeln publicerades i Yippie 8 2023 på sidan 44