Näringsliv Yippie jul 2016

10 tjejer, 1000 idéer

Text & foto Anders Eliasson

Fler bilder:

Sedan Kristina Engström med familj tog över Gulfstationen 2002 har mycket förändrats. Här arbetar just nu bara kvinnor i olika åldrar och idéerna kring hur verksamheten ska utvecklas flödar.

Klockan är 05.00.
Kallskänkan Evalotta Sondell är först på plats och det första hon gör är att sätta igång ugnen som behöver lite tid på sig för att komma upp i rätt temperatur. Därefter förbereder hon för alla smörgåsar som ska göras. Det är lite trångt i köket, när bensinstationen byggdes var det ingen som tänkte att utrymmet skulle användas som restaurangkök.
Evalotta börjar med att hacka grönsaker och blanda olika röror. Det ska göras åtskilliga mackor innan dagen är över. Å andra bullar!

05.20
– God morgon!
Det är Kristina Engström som kommer in i personalrummet. Det är ännu lugnt och stilla ute, men det är bara en tidsfråga innan de första kunderna dyker upp, så det hinns inte med så mycket kallprat med kallskänkan denna morgon. Kristina kollar temperaturen på ugnen. Perfekt, säger hon, och börjar grädda degen som jäst under natten. Här ska det bli andra bullar av!

05.58
Dörrarna slås upp, belysningen har precis tänts och en bil stannar till utanför. Det är Jens Westman som vill ha med sig en mugg kaffe på väg till Östrand för att jobba.

06.59
Mats Gullback pendlar till jobbet i Sundsvall och stannar till nästan varje dag för att bunkra upp något ätbart. Idag föll valet på en räkmacka.
– Gomorron, gomorron, en härlig dag idag, hälsar Kristina glatt.
– Ja, jo, det är väl så, svarar Mats.
Kunderna kommer och kunderna går på Gulftjejernas mack. Stationen har tio anställda och samtliga är kvinnor i olika ålder.
Under tiden som Kristina servar kunderna, tar betalt och önskar en trevlig dag, laddar hon ugnen men nya bullar. Hon står inte stilla en sekund. Det är hektiskt på morgonen med alla pendlare på väg mot både söder och norr som vill ha färdkost med sig. Men alla har inte lika bråttom.

07.32
Mathias Wiklander bor i närheten och ska ta en promenad ner till jobbet i stan. Han stannar till ett par gånger i veckan på macken och tar en varm macka och en kaffe och läser tidningen.
Det finns en liten fikahörna om man inte väljer att sitta vid fönstret. Men Mats och de andra som stannar till en stund får nog maka på sig lite de närmaste dagarna. Hantverkare ska komma, riva en vägg och bygga om i den delen av butiken.
– Vi gillar våra stammisar och vill göra det mysigt för dem.
Så titta in här om en vecka, då kommer det att vara jättefint här med fler sittplatser, en helt ny kafékänsla och ett kaffekoncept med ekologiskt handplockade kaffebönor, berättar Kristina.
Dagen rullar igång med morgonfikagäster fram till 10 ungefär, sedan blir det rusning vid 2-fikat igen då många är kaffetörstiga.
– Vi säljer ungefär 150 koppar kaffe per dag, det blir 19.000 liter
på ett år. Det är skillnad mot för då jag tog över, då såldes det åtta bullar om dagen på den här macken.

Gulf Härnösand

08.00
Kristinas båda döttrar, Sophie och Angelica, kommer samtidigt in i butiken. Familjen tog över stationen 2002.
– Det är så stimulerande att möta människor och känna att man kan förgylla deras dag, säger båda två.
Och det finns så mycket möjligheter på en mack att ha ett kreativt tänk på. Ta det här med semlorna som ett exempel.
– Vi fick in ett önskemål om att byta ut mandelmassan mot Nutella. Vi tyckte det var en rolig idé och testade och har ju tidigare gjort många smaker. Vi lade ut en bild på Facebook där den delades ordentligt och fick 318.000 visningar! Det var helt sjukt när det plingade i telefonen varje gång någon delade och kommenterade bilden!
– Den semlan fick sedan bli Årets smak 2016 här på stationen.
På en säsong säljer Gulf i Härnösand 20 000 semlor. På deras Facebooksida kunde man den 10 februari 2016 läsa att: ”I dag slog vi säkert nytt världsrekord i ”semmelbak på bensinstation” med 3276 bakade semlor på en dag!”
– Vi gillar utmaningar. På kanelbullens dag sålde vi 2600 bullar, säger Angelica.
– Marginalerna är så små på bensin och reservdelar, och alla måste vi äta, så vi tänkte utanför boxen och anställde världens bästa kallskänka i form av Evalotta Sondell. Det är kanske det bästa vi gjort, säger Angelica.
– För två månader sedan fick vi en fråga om vi kunde leverera en buffè till 60 personer? Visst kunde vi det, och ringarna på vattnet innebar att vi nu har tre-fyra leveranser per vecka till företag och personer som vill ha vår cateringservice.
– Det kan bli så när man tänker utanför boxen, säger Angelica.
Den ende med titeln chef är kallskänkan Evalotta med skylten kökschef fäst på skjortan. Hon har gått Hotell & Restaurang-utbildning i Härnösand och har erfarenhet från lunchrestauranger och kafévärlden.
Just nu står hon och gör mackor på surdegstoast med Philadelphiaost, tomatsås, brieost, lufttorkad skinka och med lök och spenat som garnering.
– Jag måste väl erkänna att när jag började på restaurangutbildningen så trodde jag väl inte att jag skulle jobba på en bensinstation direkt. Men här är det både utmanande, kul och högt i tak, och det finns stort utrymme för skapande, säger hon.
Att en bensinstation anställer en kallskänka är nog ovanligt.
– Vi tröttnade på alla standardmackor på bensinstationer.
De kändes inte särskilt fräscha och det finns alldeles för mycket av dålig snabbmat, säger Angelica.
– Och det var inget vi ville sälja. Därför tog vi ett beslut att
anställa en kallskänka och sälja våra egna mackor och sallader.
– Kvalitet ska genomsyra det vi gör, annars får det vara!
– Jamen självklart, säger Kristina.
– Det är det som gör att kunderna återkommer. Men tjejerna gillar även kvantitet. Och tävlingar, säger hon.
Branschorganisationen Emab, en inköpsorganisation för privatägda bensinstationer där drygt 400 stationer ingår, anordnade en kanelbulltävling under nio veckor: vilken station säljer flest bullar?
– Om Zlatan vill vinna guldbollen, så skulle vi ta kanelbulleracet! Alla var helmotiverade och vi vann. Vi sålde 20 000 bullar. Och håll i dig nu, tvåan i tävlingen sålde bara 4000, säger Sophie.

23.48
Dagen har rullat på. Kunder har kommit och gått. Klockan närmar sig stängningsdags denna tisdagskväll och den siste för kvällen gör i ordning degen som ska jäsa under natten. Den får vila fram till gryningen.

Artikeln publicerades i Yippie jul 2016 på sidan 23