Reportage Yippie 4 2017

Ayurvedaterapeut på plats i stan

Det började med en resa till Indien och ledde till en lång vänskap. Och nu har Leena Zarowiecki bjudit in den ayurvediske terapeuten Prasanna Kumar till Härnösand.
I två månader kommer Prasanna att stanna i Härnösand. På schemat står bland annat fyra föreläsningar och han kommer också att erbjuda ayurvedisk massage.
– Massage är bara en liten del av ayurvedisk behandling, kanske fem procent. Jag kan diagnosticera och rekommendera behandlingar under tiden jag är här, men jag kommer bara att utföra bara massage, säger Prasanna och ställer försiktigt fram doftande oljor som ska användas.
– Man kan säga att ayurveda består av två delar, en del som handlar om att skydda oss mot sjukdom och hjälpa oss att leva hälsosamt, och så en del som handlar om hur man botar när man drabbats av sjukdom.
Det provisoriska massagerummet är inrymt i ”Hus 43”, Eva Larssons kombinerade hem/restaurang/konferenslokal på Vangstagatan. Ett tiotal behandlingar har det blivit och när Yippie är på besök förbereds en middag med indiskt tema där Eva Larsson står för maten och Prasanna föreläser.
Och dessutom blir det fyra större föreläsningar på Logen under tiden i Härnösand. För Leena Zarowiecki som är värd under Sverigebesöket är det lite av en dröm som går i uppfyllelse. Sedan första resan till Indien för tio år sedan har hon regelbundet återvänt och kontakten med Prasanna och hans familj har fördjupats. Planerna på att kunna bjuda in honom till Härnösand har hon haft länge.
– Vi har länge pratat om att det skulle vara roligt om han kunde komma till Härnösand och föreläsa om ayurveda och ge massager – och nu är det verklighet. Det är så roligt!
Prasanna är nu halvägs igenom sitt 40 dagar långa besök i Härnösand. Tidigare har han besökt bland annat Schweiz, Österrike, Tyskland och Ryssland och senare i år blir det en ny resa till Ryssland.
FAKTA Ayurveda
Ayurveda betyder ordagrant ”kunskap om livet”. Det är en indisk läkekonst som har långa historiska rötter och bygger på ett holistiskt perspektiv, en tro på att kropp och själ hänger ihop.

Prasanna Kumar

Ålder 38
Familj Fru och två barn
Bor Varkala, Indien (”en by med 40 000 invånare”)
Gör ”Traditional ayuvedic healer” med egen klinik i Varkala

Artikeln publicerades i Yippie 4 2017 på sidan 17