Reportage Yippie 2 2022

Färg- och flygkunnig

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Fler bilder:

Petra Lundström är konstnären vars vingar tidigt bar till London, tillsammans med pojkvän, två resväskor och ett gigantiskt staffli, utan särskilt konkreta planer på var de skulle bo och vad de skulle göra. Hon är van att flyga i motvind och för ett antal år sedan landade hon och familjen i Härnösand, tack vare linjalen.

Hon tar emot i gårdshuset där hon har sin ateljé, som just nu präglas av fåglar i olika former. Där finns även kvinnoporträtt, ibland i form av änglar, och en annan återkommande symbol är hästen. Visserligen var Petra hästtjej när hon växte upp, men nu symboliserar hästen styrka för henne. Målningarna är i akryl med inslag av bladguld och collage.
Att Petra skulle syssla med konst på ett eller annat sätt var självklart från första början. Det var det bästa hon visste och hon valde bildestetisk linje på gymnasiet, därefter konstskola i Umeå och Göteborg.

Men där satte hälsan käppar i hjulet. Petra blev efter många och långa problem diagnosticerad med Crohns sjukdom, en kronisk tarmsjukdom som krävt flertalet operationer, och som om det inte räckte drabbades hon även av cancer i sköldkörteln när hon var 22. Hon fick avsluta sin utbildning och flytta tillbaka till Umeå för operation och ännu mer tid tillbringad på sjukhus. Lång sjukskrivning varvades med jobb i färghandel och som kursledare.
– Det var några riktigt tuffa år, men det gick bra, även om jag har dagliga problem med Crohns och ibland skov då jag kan rasa i vikt 10 kilo på en vecka. När jag tvingades hantera cancerbeskedet beslutade jag mig för att satsa heltid på konsten, eftersom jag inte visste hur många år jag kommer att få.
Petra och hennes man, dåvarande pojkvän, drog till London med stora resväskor och ett staffli som ingen taxichaufför ville frakta, men till slut fick de skjuts till ett vandrarhem som chauffören valde åt dem. Där bodde de väldigt sunkigt i ett par veckor, medan Jörgen, som är tandläkare, letade jobb och Petra målade och målade.

Till slut hade de tillräckligt med pengar för att hyra en lägenhet, även om de fick ringa föräldrarna och be om hjälp ibland. På den tiden fanns inte sociala media där man kunde lägga upp sina alster, utan Petra åkte runt till gallerier med sin portfolio och visade den fysiskt. Sin första utställning hade hon 2001:
– Det var en dröm som uppfylldes, min första separatutställning, dessutom i London på ett galleri med jättefint läge, mittemot Westminster Abbey och Big Ben.
Utställningen hade fokus på cancer. Symboler som syntes i bilderna var bland annat foster, den mänskliga formen, det sköra och bräckliga livet. Det är ingen slump att Petra gärna har fjärilar i sina målningar.
– Jag har alltid målat, men stilen har förändrats på grund av sjukdomarna. I många år famlade jag lite i mörkret och kände att jag behöver en röd tråd, men den dök senare upp naturligt. Det kommer nya idéer i mitt inre hela tiden!

Karusellen är ett annat återkommande motiv i Petras målningar:
– Den står för att bara följa med på livets resa av erfarenheter, att färdas, att uppleva livets alla upp- och nedgångar. Mycket i målningarna handlar om liv och död.
Hon ställde bland annat ut i Paris under de 16 år hon bodde i London. Sonen Max kom till världen. Med tiden började känslan krypa sig på: Kanske var det dags att flytta till Sverige igen? Petras pappa drabbades av hjärtproblem, och även om det gick bra kände hon att hon var för långt bort. När Max gick första åren i skolan förstärktes känslan. Skolgången var nämligen väldigt tuff i England:
– Barnen skriver med bläckpenna i skolan där, för att de ska se vad de gjort för fel. En dag när min son var sju år gammal kom han hem och grät eftersom en lärare hade rivit ut en text som en annan elev hade skrivit, knycklat ihop den inför hela klassen och kastat den. Max var rädd att det skulle bli han nästa gång.
Det var dags att flytta.

Varken Petra eller hennes man hade någon anknytning till Härnösand. Jörgen kommer från Umeå, Petra från Vindeln, och medan han gärna ville flytta tillbaka till Umeå var Petra betydligt mer sugen på konstnärsliv i Göteborg eller Stockholm. Halvt på skämt drog de en linje mellan Umeå och Stockholm på kartan, tittade vad som fanns på mitten och hamnade i Härnösand. Ett sätt så gott som något. Petra berättar:
– Vi hade inte varit i Härnösand förut, men vi åkte hit och det var så fint, med Smitingen och allt. ”Här kan jag bo!” sa vår son. När vi flyttade till London skrek de efter tandläkare där, så Jörgen fick lätt jobb, och när vi flyttade till Sverige var behovet stort här. Och jag kan ju jobba var som helst.
Sagt och gjort; familjen flyttade till Sverige. På egen hand, med många rundor fram och tillbaka med bil och släpvagn.

Sedan 2016 bor de i ett stort hus på Härnön. Petra arbetar i sin ateljé varje dag och säljer fortfarande främst via utställningar. Flera är planerade i år, bland annat i Eskilstuna och London, och i sommar är det dags för Nordingrå igen där hon ställer ut på flera gallerier och alltid säljer bra. Petra är också med i föreningen Hernö konst och hantverk, som har tillfälliga butiker före jul och på sommaren.
Nu håller Petra som bäst på att förbereda alla de kommande utställningarna. Trots sjukdomar och motgångar uppfyller hon sin dröm varje dag: Hon målar och målar.

Petra Lundström

ÅLDER 48 år
FAMILJ Maken Jörgen, sonen Max, 17 år, katterna Molly och Magic
BOR I hus på Härnön
GÖR Konstnär
Instagram@lundstrom_petra

Artikeln publicerades i Yippie 2 2022 på sidan 44