Reportage Yippie 6-7 2016

Första sommaren vid Sundet

Text Linda Saltin Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Johan Stark och Erica Wiklander fick nys om havstomten vid Södra Vägen på en julfest för ett och ett halvt år sedan. Sedan gick allt snabbt – och nu står drömhuset klart.
– Det har alltid varit en dröm att bo vid havet, säger paret.

Vi knackar försiktigt på dörren till det nybyggda vita huset på Södra vägen, för i hallen står nämligen en barnvagn. Här bor en nybliven barnfamilj. Pappa Johan Stark öppnar dörren och säger att det inte är någon fara eftersom Isak tre veckor redan är vaken.
– Välkommen till oss, säger mamma Erica Wiklander och möter oss med Isak i famnen.
Direkt slås man av husets öppna planlösning, ljuset, takrymden och havsutsikten. Från vardagsrummet, matplatsen och köket ser man Södra sundet. Och från sovrummet också. Naturen är verkligen inpå knuten.
– Vi bor i en levande tavla. Om man tittar ut så blir det först grönt, sedan blått och så grönt igen. Det är härligt med havet och utsikten.

”Aktiviteterna förändras ute på vattnet beroende på vilken tid på året det är.
I vintras var det många skidåkare, folk på promenad och skotrar som åkte förbi på isen. Nu på sommaren är det vindsurfare, båtar och vattenskotrar istället.”

Ibland är vattnet spegelblankt på natten när man går runt med Isak och då slås man av hur vackert det är, säger Johan och tittar ut genom vardagsrumsfönstret.
– Man kan verkligen följa årstidernas växlingar genom fönstret och ser hur aktiviteterna förändras ute på vattnet beroende på vilken tid på året det är. I vintras var det många skidåkare, folk på promenad och skotrar som åkte förbi på isen. Nu på sommaren är det vindsurfare, båtar och vattenskotrar istället, säger Erica.

Men vi backar tillbaka lite i tiden. Närmare bestämt till julen 2014, för det var då som Erica och Johan fick nys om tomten.
– Vi ville bygga hus och var ute och letade tomter. På en julfest träffade vi Emil Westerlind som hade fått förtroendet att sälja den här tomten. Den låg inte ute hos någon mäklare. Så det var slumpen och ren tur att vi fick köpa tomten. Sedan hjälpte Emil oss med huset också. Det är ett H-format Skidstahus som vi byggt vidare på och gjort en egen lösning av, säger Johan.
– Först var jag lite tveksam eftersom tomten låg så nära E4:an, men det är väldigt lugnt här nere och vi störs inte av trafiken, säger Erica.
Huset anlände i delar på lastbil i september. Och i januari flyttade paret in.
– Det har varit ett väldigt intensivt år. Det känns som vi gjort halva huset själva. Vi satte in köket själva och vi målade huset på en vecka med hjälp av vänner och familj, till slut drömde jag att jag målade på natten, säger Erica.
– Johans pappa har också hjälpt oss mycket. Han hjälpte Johan med golvläggningen och med att sätta upp alla lister i huset. Det var tur att vi hann få klart allt innan Isak kom, säger Erica och tittar ömt på sin son som nu somnat i hennes famn.

Allt har gått i expressfart. För Erica och Johan som bara hade bott i lägenhet innan de byggde huset var det viktigt att få bolla idéer med sina föräldrar under byggprocessen.

”Vi dukade långbord härifrån köket till kaminen när vi hade inflyttningsfest. Vi hade inget riktigt köksbord när vi bodde i lägenhet, så vi låg lite back på bjudningar innan vi flyttade hit.”

– Det blir så många val, man blir överväldigad. Det är svårt att välja allt från golv till var eluttag och lampor ska sitta. Våra föräldrar har byggt hus tidigare, så de vet vad det innebär och har varit till stor hjälp, säger Erica.
Från början satt Johan och Erica och tittade i kataloger på små detaljer.
– Ja, vi började med att välja kranar innan vi valt kök, minns Johan tillbaka och skrattar.
Matrum och vardagsrum flyter samman. Paret har satsat på stora gemensamhetsytor och mindre sovrum istället.
– Vi ville ha stora ytor att umgås på. Även gästerna ska kunna vara med när man förbereder mat. Det ska vara en gemenskap i köket, säger Johan.
– Vi dukade långbord härifrån köket till kaminen när vi hade inflyttningsfest, säger Johan och pekar mot vardagsrummet. Vi hade inget riktigt köksbord när vi bodde i lägenhet, så vi låg lite back på bjudningar innan vi flyttade hit kan man säga.

Att komma överens om inredningen har varit ganska lätt tycker Johan och Erica. På det stora hela har de samma stil.
– Vi såg ett avsnitt av Husdrömmar på tv och det var lite avskräckande, det slutade med att alla par som var med separerade. Vi fick höra att det kunde bli tufft att bygga hus, men det har gått himla fint det här, säger Johan.
– Visst har vi fått kompromissa om vissa saker. Till exempel har Johan valt tapeterna med ankare på i det lilla extrarummet. Hela Johans familj har marin bakgrund så det var klart att han ville ha lite marina inslag, säger Erica.
I vardagsrummet står två ståtliga hibiskusträd på stam. Det är Erica som planerat växterna i huset.
– Eftersom vi inte har några fönsterbrädor så ville jag ha stora växter stående på golvet för att få in en grön känsla inomhus också. Vi vill att det ska kännas som att ute och inne går ihop litegrann, säger Erica.
Nästa stora projekt blir att planera utemiljön. Tomten är hela 3300 kvadratmeter.
– Vi har en del att fixa ute framöver. Det har blivit lite skiftat fokus sedan lillgrabben kom också, säger Erica och tittar ut över altanen där den stora segelduken vajar i vinden.

Familjen

Familjen Johan Stark och Erica Wiklander, båda 31 år ”Vi fyller år på samma dag, våra mammor delade rum på BB så vi var sambos redan då”. Sonen Isak, tre veckor. Katterna Svante och Zeek.

Bor I nybyggt hus på Södra Vägen

Gör Johan är teknisk operatör på en jack-up rigg utanför Norge, Erica är mammaledig just nu men arbetar annars som personlig assistent.

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2016 på sidan 68