Härnösand Yippie 10 2015
Fyndläge från kl 12.00
Fler bilder:
Erikshjälpen är med upp till 400 betalande kunder per dag en av Härnösands mest besökta butiker. Men det är inte bara en butik och biståndsgivare. Erikshjälpen fyller också en stor social funktion, både som mötesplats och som arbetsplats.
Klockan är några minuter i tolv och utanför Erikshjälpen står 30-40 personer och väntar på att dörrarna ska öppnas. För att få de riktigt attraktiva sakerna gäller det att vara på plats i tid och att vara på hugget. På insidan väntar 25 anställda på anstormningen.
– Men det är ovanligt få idag, säger biträdande butikschefen Thomas Bergqvist. Det kan vara upp till 100 personer som stormar in. Förr brukade jag alltid hälsa välkommen, men det funkar inte nu. Nu får man hålla sig undan.
Han går och öppnar och på någon minut har kunderna spridit ut sig i hela butiken. Skor och möbler är några av de hetaste sakerna. Andreas Persson och Mårten Olsson har i stället tagit sig till skiv- och filmavdelningen.
– Vi är nog några av de största dårarna här. Jag går hit så ofta jag kan. Varje lördag och på veckorna om jag är ledig, säger Andreas.
Han hittar nya filmer varje gång medan Mårten framför allt letar kassettband.
– Jag tror det är framtiden, de flesta har kastat sina kassetter så de kan bli värdefulla framöver. Jag köper varje gång och har en bit över 1 000 stycken nu.
En annan lite udda samlare är Li Dahlberg som har sju barnvagnar från framför allt 1970-talet hemma. Hon har med sig sonen Terje i en kundvagn och har precis hittat ett regnskydd som kan passa någon av vagnarna.
– De gamla vagnarna är så fina och av mycket bättre kvalitet än dagens. Jag ska rusta upp dem och kanske sälja dem så småningom.
Än så länge använder hon några av dem också till sina två barn, som båda är i barnvagnsåldern. Men kunderna är inte bara medvetna samlare. Många är nyanlända som med små medel håller på att skapa sina nya hem i Härnösand. Och så finns allt där emellan.
– Ja, det är blandningen av kunder som är rolig, säger butikschefen Ulrika Hemström. Vi försöker ha någonting för alla önskemål.
Det är inte alla saker som ryms ute i butiken. På lagret finns det mer att fylla på med när det blir luckor.
– Vi försöker känna av efterfrågan och ladda med sådant som går bra. Intresset varierar över åren. Ett tag var det väldigt populärt med spinnrockar, en annan gång Kockums hinkar, baljor och sådant i emalj.
Ingen av de anställda är expert på antikviteter, men med tiden har de fått en viss känsla för vad som kan vara värdefullt.
– Och då kollar vi upp det innan vi prissätter.
Men det kan vara tvärtom också. Allt som kommer in kontrolleras om det fungerar. I de bakre regionerna sitter Peter Sjöqvist och fixar med en luciakrona.
– Vi får se om jag får igång den. Det mesta vi får är fina grejor, men inte allt.
Han har precis fått förlängt ett halvår, något han är mycket glad för.
– Jag har haft ett svårt liv, men här trivs jag väldigt bra och känner ansvar.
På Erikshjälpen jobbar 25-35 personer, de flesta med någon typ av placering. Det kan vara språkpraktikanter, funktionshindrade eller personer som av andra anledningar står långt ifrån arbetsmarknaden.
– Det är verkligen ingen homogen grupp och många är bara här i kortare perioder. Det kräver mycket arbetsledning, med gör det också väldigt spännande. Det är ju så här vi är – olika varandra, säger Ulrika Hemström.
Men det är inte bara som arbetsplats som Erikshjälpen fungerar på ett socialt plan. Även bland kunderna är det många som kommer mer för att träffa folk än för att handla. I fiket sitter Helena Bylund, Soma Ragab och Mohammed Abu Gazar.
– Går man hit så träffar man nästan säkert någon man känner, säger Soma. Och så kan man göra något litet fynd ibland också.
De får snart sällskap av Fahed Abu Salem och Katalin Jansson.
– Det här är ett riktigt tillsammans-ställe och det behövs det många, säger Helena Bylund.
Efter en och en halv timme är den första ruschen över. Sedan brukar det gå lite i vågor under resten av dagen. Plötsligt står biträdande butikschefen Thomas Bergqvist på ”fel” sida om kassan med en mikrovågsugn i famnen.
– Personalen får inte handla förrän efter en och en halv timme, det är vi stenhårda på. Men nu har den tiden gått och den här fanns kvar. Det trodde jag inte, den är ju riktigt fin. Så den ska jag ge bort nu.
Vad har du fyndat här?
Anders Forslund, krögare, Härnösand
– Ett halsband till min sambo. Egentligen letar jag en särskild sorts tallrikar, Gefle solros, men det hittar jag aldrig. Så i stället köper jag ett halsband varje gång jag går hit, det har blivit som en grej.
Tarig Algazali, journalist från Sudan
– En lampa som jag behöver till mitt hem. Det är ett trevligt ställe det här och med bra priser.
Ingrid Ottestig, blivande örtterapeut, Lunde
– Jättemycket. Till exempel en ”Hälsoflora om örtmedicin”, det blir kurslitteratur för mig. Och så en fin lampa. Jag vet inte var jag ska ha den, men jag har som tur är ett stort hus.
Hanne Wachter, på tillfälligt besök från Oslo
– Ett par fina glasögon för bara 10 kronor. Nu ska jag byta glas i dem så att jag kan ha dem. En riktigt bra investering.
Kicki och Ingemar Ljunggren, Härnösand
– En bild med Härnösandsmotiv av Reinhold Ljunggren. Han har gjort många fina akvareller, ofta med småstadsidyller från 1950- och 60-talet. Vi är sugna på att skaffa en riktig också, men då stiger priserna. Om det är någon som undrar så är vi inte släkt med konstnären.
Erikshjälpen
• är en stiftelse som grundades 1967
• har ett 60-tal butiker, varav en i Norge
• butiken i Härnösand öppnade 2008
• överskottet går till social och humanitär verksamhet i Sverige och andra länder
• ska också vara en plats för gemenskap, praktik och arbetsträning
0 comments