Näringsliv Yippie 1 2016

Här är de som äger ditt city

Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

När Westerlinds köpte Diös hela fastighetsbestånd i Härnösand så blev företaget över en natt den största fastighetsägaren i centrum. Beståndet växte från cirka 10 000 kvadratmeter till totalt 95 000!
– Det är ett stort steg. Det känns lite som att starta ett helt nytt företag, säger Emil Westerlind, vd i det nybildade bolag som ska förvalta beståndet.

Westerlinds har visserligen haft ett uttalat mål att växa i Härnösand och har haft ögonen öppna efter nya fastigheter. Men att det skulle bli en så här stor affär var det ingen som ens kunde drömma om.
– Det började med att vi var intresserade av en av Diös fastigheter, berättar Emil Westerlind. Då fick vi veta att hela Diös bestånd var till salu.
Så Westerlinds gick hem och räknade och lade ett bud på ungefär halva beståndet, men fick då beskedet att det var allt eller inget. Så det blev till att gå hem och räkna igen. I det läget slog sig Westerlinds också ihop med före detta Härnösandsbon Hans Tyrén och hans företag Landsorten Invest.
– Det har varit en lång process för både oss och Diös och vi växte sakta men säkert in i affären. Hade de sagt redan från dag 1 att affären enbart gällde hela beståndet och att priset var över 340 miljoner så hade det nog aldrig blivit något.

De 12 fastighetsföretagen som äger lokalerna och lägenheterna i centrum

De 12 fastighetsföretagen som äger lokalerna och lägenheterna i centrum

Men nu är affären i hamn och Emil har fått många reaktioner, hittills enbart positiva. Det stora stödet gör honom väldigt glad, men samtidigt vill han tona ner förväntningarna lite.
– Visst vill vi ta en aktiv roll i utvecklingen och jobba för Härnösand. Men samtidigt är det här en väldigt stor affär och vi måste vara lite försiktiga och driva företaget affärsmässigt. Vi kommer inte att bygga om hela centrum i morgon.
En sak är dock redan klar, nämligen att Arbetsförmedlingen flyttar in i Intersports gamla lokaler på Köpmangatan. Utöver det är framtiden ett oskrivet kort. Med det sagt kan vi ändå börja prata idéer och visioner, för sådana finns naturligtvis. Centrumhandeln kämpar inte bara mot Birsta utan även mot urbanisering och internethandel.
– Men människor kommer alltid att vilja klämma och känna på varorna. Ett nytt grepp skulle kunna vara någon slags satellitbutiker till butiker i Birsta eller på internet. Mindre butiker där man kan prova varor och prata med någon och sedan beställer man från någon annanstans.
– Det skulle också vara spännande med någon sorts marknadsplats för mer eller mindre tillfälliga butiker, till exempel under julhandeln eller Stadsfestveckan.

”Det finns kontorslokaler som stått tomma i många, många år som skulle kunna omvandlas till bostäder. Fler boende skapar också liv i centrum.”

På frågan om drömvärvningar passar han, men säger att det vore bra med mer konkurrens.
– Det finns bara en av många butikstyper i Härnösand. Med åtminstone två av varje ökar automatiskt drivkraften att utveckla service och utbud.
Prio ett är dock att värna om de butiker som redan finns och skapa bra förutsättningar för dem. Emil är heller inte främmande för att skapa fler bostäder i centrum.
– Det finns kontorslokaler som stått tomma i många, många år som skulle kunna omvandlas till bostäder. Fler boende skapar också liv i centrum.

En helt annan byggnad som ingår i affären är Tobaksmonopolet, dit Westerlinds själva kommer att flytta.
I och med affären växer företaget med fem personer och är nu totalt 19 personer. Även gamla Tobaks finns det idéer för.
– Vi ser framför oss ett mindre företagshotell, troligen mest med tjänsteföretag. Men vi vill också titta på möjligheterna att bygga bostäder och ser även gärna kulturella inslag i byggnaderna.
Emil är öppen för alla idéer och säger att Westerlinds ska vara en närvarande och lyhörd fastighetsägare.
– Det låter förstås klyschigt, men vi vill ta en aktiv roll och fortsätta jobba för att Härnösand ska utvecklas. Som stor fastighetsägare ligger det också i vårt intresse. Det som är bra för Härnösand är bra för oss och tvärtom.

Emil Westerlind

Ålder 30
Familj Sambon Maja, dottern Tilde, 3 år, och ytterligare en dotter på gång i februari
Bor I nybyggt hus på Sälsten
Gör Vd och delägare i Westerlinds

6 fakta om Diös-affärens 86600 m2
  1. Fastighetsaffären gäller totalt 30 fastigheter, varav 29 i Härnösand och 1 i Timrå
  2. I beståndet finns 186 lokaler och 230 lägenheter
  3. Den uthyrningsbara ytan är ca 86 600 kvm, varav bl a 42 200 kvm kontor, 16 200 kvm bostäder och 9 100 kvm butiker. Sedan tidigare har Westerlind Fastigheter ca 10 000 kvm
  4. Bland hyresgästerna finns t ex H&M, Com Hem, Länsförsäkringar, Swedbank och Allehanda Media
  5. Ny ägare är Tyrén Westerlind Real Estate Development, som ägs gemensamt av Westerlind Gruppen och Hans Tyréns företag Landsorten Invest.
  6. I samband med köpet har Westerlinds organiserats om till ett moderbolag (Westerlind Gruppen) med tre affärsområden: förvaltning (Westerlind Fastigheter), utveckling (t ex bygget av Bryggaren Strand) och nyförsäljning (av hus från Skidstahus)
Artikeln publicerades i Yippie 1 2016 på sidan 26