Reportage Yippie 12 2020

Härntabor på försök

Foto Kenneth Zetterlund

Familjen Seaton har flyttat till sommarstället i Härnösand ett år. Barnen går i skolan och föräldrarna jobbar i sina företag från kontorshotellet Daily Office i centrum av Härnösand.

Annika och Reed Seaton driver sedan 2003 bolaget Hellas Construction från Austin, Texas i USA. Bolaget som har 1000 anställda projekterar och bygger sportarenor och har fabriker, produktionsanläggningar och försäljningskontor över hela USA.
Makarna har även startat aktiviteter i Europa genom bolaget Sports Provision Europe. Detta företag specialiserar sig på innovativa och hållbara produkter och råvaror för sportbyggnadsindustrin. Just nu utvecklar de en miljövänlig och organisk utfyllnadsprodukt i konstgräs, och de samarbetar bland annat med Sveriges fotbollförbund i ett pilotprojekt.
Annika Seaton jobbar med Sports Provision Europe från kontoret i Härnösand. Reed Seaton pendlar mellan USA och Härnösand, för övrigt en resa som i dessa pandemitider tar 22 timmar!
Barnen går på Gerestaskolan och familjen bor i sitt hus på Nickebostrand.
Arbetsdagar jobbar de på kontoret på Daily Office. Det är Hernö fastigheter som driver kontorsgemenskapen vid torget och makarna Seaton är de första hyresgästerna i de nyrenoverade lokalerna.
– Vi ville ut ur huset för att jobba, inte bara sitta i hemma, säger Annika.
– När jag är här, behöver jag ett ställe att sitta och arbeta. Vi hade tur som hittade det här, säger Reed.

De är mycket nöjda med att vara i en kommun som de tycker har en god utveckling och där de ser möjligheter för samarbetsprojekt.
– I 17 år har vi kommit till Härnösand regelbundet, och nu kommer vi att tillbringa mer och mer tid här. Vi vill bli mer involverade i samhället. Vi ska vara Härnösandsbor, säger paret.
Annika är född i Härnösand och hon och barnen Claire och Ryder på sju och elva år är svenska medborgare.
Familjen har alltid planlagt att vara i Sverige ett år för att stimulera och utveckla barnens svenska identitet och vara närmare sin svenska familj och vänner. Planerna blev påskyndat av att pandemin bröt ut.
– ­Vi kommer att vara i Härnösand ett år till att börja med. Vad vi gör sedan beror på hur företagen utvecklar sig, säger Reed.
De har tidigare bara bott på Nickebostrand på somrarna. Det är annorlunda att vara fastboende ett helt år.
– Som tur är har vi fortfarande familj och vänner i stan. Det är kul att se hur barnen anpassar sig och lär sig svenska, säger Annika.

Barnen har pratat och förstått svenska genom hela sin uppväxt, men de har inte behärskat språket flytande.
–Skolan i Sverige är olik den amerikanska skolan. I USA har de skoluniform. De är mer utomhus här. Barnen har det bra här, har fått vänner och är lyckliga, berättar Annika.
Hellas Construction har växt med 30 procent årligen de sista tio åren och ägarna ser ljust på framtiden. 2021 ser redan ut till att bli ett bra år och marknaden växer. Fler och fler skolor i USA finansierar egna idrottsarenor, och Hellas Construction bygger dem. Utvecklingen i Europa brukar följa utvecklingen i USA.
– Det kommer nog globalt bli allt flera offentliga mötesplatser för rekreation utomhus, tror Reed.

Paret Seaton hyr kontor inne på Daily Office i stan, varifrån de driver sin multinationella affärsverksamhet.

 

Satsar på centrum

Hernö Fastigheter vill ha flera arbetsplatser i centrum av Härnösand och har öppnat kontorshotellet Daily Office.
Den första hyresgästen på kontors­hotellet vid torget är makarna Seaton. Ännu är inte riktigt alla faciliteter på plats, men Hernö Fastigheter räknar med att allt kommer att vara färdigt under januari. I januari flyttar även nästa hyresgäst in, advokatbyrån De Basso.
På Daily Office finns 17 privata kontorsrum på 12–19 kvadratmeter, modernt utrustade konferensrum för upp till 25 personer, fullt utrustat kök, stor lounge. Hela kontoret är på cirka 650 kvadratmeter.
— Vi har valt att satsa på detta på grund av att vi vill ha fler arbetsplatser i centrum och att satsa på småföretagare som inte har möjlighet att hyra ett eget kontor. Det är dessutom ett utmärkt sätt för nätverkande mellan olika branscher och att kunna växa som företag säger fastighetschef Maria Öberg.
I priset ingår kontorsmöbler, fiber, skrivare, tillgång till konferensrum, kök och lounge, kaffe eller te, städ och posthantering. Det erbjuds korta avtalstider på tre månader på kontorshotellet som har öppet dygnet runt.
Det kommer även att vara möjligt att hyra konferens med tillhörande lounge eller samtalsrum för allmänheten.
Vilka planer har Hernö Fastigheter framöver?
— Att fylla de butik- och kontorslokaler vi har i centrum. Just nu för vi samtal om de sista tomma butikerna vi har. Vi kommer även under 2021—22 bygga vidare på Urban Living-lägenheter i de tomma kontorslokalerna ovanpå Kallings. Det blir moderna 2—3 rummare med hiss. Vi arbetar vidare på att förvalta de fastigheter vi har men är öppna för fler investeringar om det skulle uppstå intressanta objekt.

Familjen Seaton

Namn Claire, Ryder, Annika och Reed Seaton.
Ålder 7, 11, 44 och 59 år.
Bor Nickebostrand och Austin, Texas.
Gör Driver multinationella företag.

Artikeln publicerades i Yippie 12 2020 på sidan 46