Härnösand Yippie 12 2016

I huvudet på Björn

Text Lars Kågström Foto Pawel Maronski

Björn Westin är arkitekten bakom det senaste förslaget till hotell på Kanal-
udden. Han har jobbat som arkitekt i Härnösand i 30 års tid och hotellet är hans största jobb hittills i hemstaden. Ett annat av hans verk är tornet på Vårdkasen. Björn tycker att det är alldeles för lite god arkitektur i dagens samhälle.

Om hotellet

Hotellet är ett mycket intressant jobb och det största för mig hittills i Härnösand, i alla fall när det gäller nyproduktion. Det är också kul att jobba med krafter som vill utveckla Härnösand. Det vi har gjort nu är en systemhandling med planlösningar och yttre gestaltning. Nästa steg är ta fram bygglovshandlingar och färdiga ritningar som går att bygga efter.
I ett sådant här bygge är de estetiska detaljerna väldigt viktiga så arkitekten spelar en stor roll. Det gäller till exempel att hitta en färgsättning som stämmer överens med omgivningen och att ta vara på det fantastiska läget vid havet. Därför blir det mycket glas. Jag har sneglat en hel del på Sambiblioteket, som är ett bra exempel på god arkitektur i Härnösand, och har plockat upp influenser därifrån.

Om arkitektur

Det är alldeles för lite god arkitektur idag. Titta bara på en ny entré eller trappuppgång och jämför med ett gammalt hus. Det är en helt annan detaljrikedom och liv i de äldre husen. Och det behövs inte så mycket för att lyfta en byggnad mycket. Ett runt, litet fönster, en utsmyckad port eller något annat.
De som bygger tycker att de sparar pengar, men att låta en arkitekt titta på utformning och sätta lite snits på ett hus kostar inte så mycket i förhållande till det mervärde man får. Varje hus är också unikt och behöver anpassas till den plats där det ska stå. Då fungerar det inte att sätta upp färdiga modulhus. Titta på miljonprogrammet till exempel, det blev ju inte särskilt lyckat.

Om byggnadsvård

För tio år sedan flyttade vi till en 1800-talsgård i Innerbrån. Med fyra barn och ett tiotal bilar behövde vi utrymme och det fick vi. Boningshuset är på 320 kvadratmeter och så är det ganska många andra hus att ta hand om, till exempel vedbod, tröskloge och seldonsverkstad.
Allt ska förstås underhållas, men jag tycker det är roligt, speciellt att jobba med gamla metoder och material. Det är så mycket bättre kvalitet. Här är det linoljefärg eller falu rödfärg som gäller. Till sommaren ska vi måla om boningshuset med linoljefärg och då är det 30 år sedan senast. Det är rätt bra va?

Om Härnösand

Jag är uppväxt i Örebro, men båda mina föräldrar har sina rötter i regionen och när jag blev färdig arkitekt fick jag jobb i Härnösand och sedan har jag blivit kvar. Härnösand är en idealisk bostadsort med nära till allt och många möjligheter. Här kan du segla genom stan, var annars går det?
Arkitekturmässigt är Härnösand också en väldigt fin stad med hus från olika epoker. Men vi måste utnyttja vattenläget mer, exempelvis till attraktiva bostäder. Och det är ju mycket på gång nu. Det känns som om proppen är på väg att gå ur och det är väldigt roligt. Om ingenting nytt byggs så stannar ju utvecklingen och stan blir ett museum.

Om veteran-bilar

Jag har alltid varit intresserad av tekniska saker och har samlat på mig ett tiotal bilar under åren. Mest är det amerikanare, men också folkhemsbilar som PV och Saab. Men det handlar inte bara om teknik utan också design. Gamla bilar är vackra och alla har sin egen karaktär. Nu ser ju alla likadana ut.
Min äldsta bil är en Buick från 1938. Den är min riktiga pärla tillsammans med en Cadillac från 1941. Cadillacen håller jag på att renovera nu. Jag försöker hinna med bilarna på vintern och så tar jag husen på sommaren. Den bil jag åker mest med är annars en röd Pontiac från 1946. Den tar vi när vi åker till bilträffar och sådant. Det är en fantastisk bil som aldrig är renoverad, den bara går och går.

Björn Westin

Ålder 62
Familj Fru, 4 barn (varav 3 utflugna), 3 barnbarn och 1 barnbarn på gång
Bor På gård i Innerbrån
Gör Arkitekt på TM Konsult

Artikeln publicerades i Yippie 12 2016 på sidan 19