Reportage Yippie 3 2014

I huvudet på Björnola

Björnola Lind är en mångsysslare inom konstens värld. Han har precis avslutat arbetet med en film om björnen som mytologisk varelse och arbetar nu med invigningen av 20-årsjubilerande festivalen Urkult i augusti och ett event i cisternen på Svanö i maj.

Om björnar

De senaste tre åren har jag och min kollega Torkel Lundberg spelat in en björnfilm. Vi har tålmodigt suttit i små kojor och väntat och väntat, timmar och dagar. Men till slut har björnen kommit och vi har haft ungefär 80 möten, några lite för nära. En gång gick en nyfiken björn ända fram till kojan och en annan gång var det ett rejält slagsmål mellan två björnar bara några meter bort. Det var aldrig hotfullt, men håret reste sig och det gäller att ha respekt och kunskap i sådana situationer.
Björnen har varit ett heligt djur på hela norra halvklotet och har till exempel 380 olika namn i Finland. Samerna hade ett förbund med björnen och var de tvungna att döda en björn för att äta köttet fick den en begravning precis som en människa. Samerna ser det som att björnen frivilligt offrar sig för oss, ungefär som Kristus.

Om urbefolkningar

Det är något kardinalfel i vår kultur. Vi överkonsumerar vår jord och jag har länge varit nyfiken på hur kulturer ser ut som har levt i ekologisk balans i tiotusentals år. Särskilt har jag tittat på samerna och aboriginerna i Australien och vi har enormt mycket att lära av dem när det gäller synen på relationer och vårt förhållande till språk, landskap och drömmar.
Den stora skillnaden är att grunden för ursprungsbefolkningarna är ekologisk balans, inte evig ekonomisk tillväxt. I stället för att såga av den gren vi sitter på tycker de helt enkelt att grenen är bra som den är. De har respekt för allt levande och tar aldrig ut mer ur naturen än vad naturen tål. Samtidigt ska man inte glorifiera för mycket. Även urbefolkningar kan ha sina tveksamma traditioner.

Om Urkult

Det är en suverän festival som lockar människor av alla slag och i alla åldrar. Det är väldigt lite stök, mycket bra musik och en fantastisk miljö som ju har varit festplats i minst 5 000 år.
Vid 10-årsjubileet var jag med och regisserade Eldnatten, som inviger festivalen, och nu till 20-årsjubileet har jag fått förtroendet igen, tillsammans med Mikael Öberg och Lee Berwick. Det kommer att bli något som aldrig har skådats förr med dans, eldskulpturer och mäktiga ljudvärldar. Vi hämtar inspiration från eldritualer världen över, men även moderna serietidningar. Bland annat håller jag och orgelbyggaren Johannes Thyr på med ett instrument där elden skapar tonerna.

Om konst

Mitt första språk har alltid varit konsten. När jag var liten räckte orden ofta inte till och då tog jag fram pennan och ritade. Och så är det än idag. Jag har hållit på med många olika konstformer; bildkonst, skulptur, smide, foto, ljud, musik och film.
För mig är det ungefär som att laga mat – man använder vissa ingredienser till frukost, andra till middag. De olika sätten att jobba är mina redskap för att kunna göra det jag vill.

Om Härnösand

Härnösand är en helt fantastisk stad med underbar natur, både hav, berg och skog. Närheten till allt gör livet lätt att leva, för en barnfamilj är det nog få städer som kan mäta sig med Härnösand.
Jag tycker också att någonting har vuxit det senaste året. Beskedet om Mittuniversitetet har gjort att folk har vaknat upp och börjat tala med varandra. Och i en liten stad finns verkligen möjlighet att påverka och samarbeta på ett helt annat sätt än i större städer. Vi är alla olika, men tillsammans kan vi hjälpas åt att utveckla staden.

Björnola Lind

Ålder 51

Familj Fru och 4 barn, varav ett utfluget

Bor Hus på Brännan

Gör Konstnär

Aktuell med Filmen ”Den helige i päls” som tillsammans med den tidigare filmen ”Röda älgar” visas på Yogastudion den 6 april kl 18. ”Den helige i päls” visas sedan i SVT1 den 12 juni.

Artikeln publicerades i Yippie 3 2014 på sidan 15