Härnösand Yippie 6-7 2016

I huvudet på Karin Frejarö

Karin Frejarö heter Amanda Linds efterträdare som kommunalråd för Miljöpartiet i Härnösands kommun. Hon är uppväxt i Göteborg och Torsby i Värmland, men bor sedan 2005 i Härnösand.

Om Afrika

Av någon anledning har jag varit nyfiken på länder i Afrika sedan jag var liten. Det är en gigantisk kontinent med mer än 50 länder som inte går att klumpa ihop, som vi ofta gör i västvärlden. Ofta dessutom i negativa rubriker om krig, svält och fattigdom. Afrika är så mycket mer, med naturresurser, kulturskatter och framför allt en massa människor som skapar positiv förändring.
Jag har rest runt en hel del på kontinenten, mest i Östafrika och särskilt i Tanzania. Bland annat läste jag ett år på universitetet i Dar-es-Salaam. Det är bland det bästa jag har gjort. Jag lärde mig hur mycket våra enskilda erfarenheter och vår historia påverkar hur vi ser på saker som händer. Efter den resan är jag mer försiktig med att döma om saker som jag kanske inte förstår. Det finns nästan alltid flera perspektiv.

Om bibliotek

Sambiblioteket blev jag förälskad i direkt vid första besöket. En fantastisk resurs för Härnösand och verkligen en mötesplats för alla. Det är en härlig miljö och där finns inga krav på att konsumera eller prestera, där kan man bara vara. Läsa, umgås, fika, lära sig svenska, leka eller bara sitta. Min pappa är bibliotekarie och jag hängde ofta där efter skolan. Sedan som student satt jag alltid på olika bibliotek och pluggade. De senaste sju åren har jag jobbat inhyrd i ett litet kontor på Sambiblioteket och jag är ofta där med mina barn. Jag tycker att biblioteket är en av våra viktigaste samhällsfunktioner.

Om Härnösand

Både Tomas och jag hade varit lite i Härnösand och gillat det vi sett så när vi ville hitta något mer permanent 2005 så valde vi att flytta hit på vinst och förlust. Det blev vinst! Härnösand är lagom stort, det är nära vattnet, det finns mycket kultur och jag upplevde snabbt att det finns många här som vill något och gör saker. Jag tycker att det finns en nyfikenhet och en vilja att hjälpas åt.
Det tråkiga beslutet om Mittuniversitetets flytt hade det goda med sig att det satte fart på mycket engagemang. Insikten att vi måste samarbeta känns stark, tycker jag, bland både politiker, företag och ideellt arbetande människor. Nu blir det spännande att se vilken roll Härnösand kan få i en kommande storregion. Det kommer att få stor betydelse.

Om politik

Mina föräldrar var politiskt aktiva och vi pratade ofta om värderingar hemma, så för mig blev det naturligt att engagera mig politiskt. Det roligaste är att få jobba med andra människor som också vill något. Vi kan tycka olika, men vi förenas i en vilja att förändra samhället.
Men politiken behöver utveckla sina former, framför allt sänka trösklarna för att gå in i och ut ur politiken. Alla behöver inte heller vara med i partier utan kan engagera sig på många andra sätt. Vi måste hitta bättre former för dialog och delaktighet, människor ska känna att det går att påverka. Det är farligt när det blir ett glapp mellan dem som beslutar och andra. Politiken blir också mycket bättre om fler är med och bidrar med sina kunskaper.

Om cyklar

Jag har alltid gillat att cykla. Det är det allra bästa sättet att ta sig fram; antagligen det snabbaste inom staden, man kan få med sig ganska mycket saker och man hinner uppleva omgivningen. Särskilt nu på våren är det härligt att känna vinden, solen och alla dofter.
För oss som inte har bil blir cykeln himla viktig. Vi har skaffat både cykelkärra och lådcykel för att kunna köra saker och barn. För några år sedan köpte jag en elcykel, det är väldigt bra i en stad som Härnösand. Nu känner jag knappt av backarna längre och avstånden känns små. Jag har också en hopfällbar cykel som jag kan ta med på tåget när jag reser i tjänsten. Perfekt att fälla upp när man kommer fram!

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2016 på sidan 30