Kultur & nöje Yippie 11 2019

I huvudet på Linda

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Linda Nordlander Frisk är konstintendenten med en passion för mysterier, Fantomen och stil.

Om Fantomen och konsthistoria

Mitt intresse för konsthistoria började när jag var liten och läste Fantomen. Jag gillade bara de avsnitt som handlade om historiska händelser. Fantomen är som Dalai Lama, det finns alltid en Fantomen, så han har funnits i många tidsperioder. Sedan gillade jag Indiana Jones också och ville bli arkeolog. När det väl var dags att plugga på universitet blev det museologiprogrammet i Umeå med konsthistoria som inriktning. På första föreläsningen var det som någon öppnade dörren till en skattkammare! Jag hade egentligen ingen tanke på samtidskonst förrän jag fick jobb på Hasselbladsstiftelsen. Det var alltså fotografiet som ledde mig in till resten av samtidskonsten.

Om mysterier

Jag har alltid varit intresserad av mysterier och det hör ihop med mitt historieintresse. I konsten är jag svag för exempelvis stillebenkonst som är full av symboler, även om starka kvinnor som Sigrid Hjertén och Artemisia Gentileschi är mina största favoriter i konsthistorien. Jag gillar att läsa deckare och brukar vara ganska bra på att lista ut vem mördaren är! Som barn älskade jag Maria Gripes böcker. Även de innehåller ett stort mått av mystik, parallella världar och så vidare. Just nu läser jag Never Let Me Go av Kazuo Ishiguro. Vanligtvis väljer jag inte böcker av Nobelpristagare, men den här är mystisk och så spännande! Jag tror att jag har klurat ut varför en massa barn i berättelsen är instängda i ett stort hus på landsbygden, men vi får se …

Om stil

Jag började stilblogga för ett antal år sedan när jag var föräldraledig, för att göra klart för mig själv vad jag hade för stil eller snarare undersöka om jag fortfarande hade en. Det handlade alltså om min garderob och jag hade tät kontakt med bloggföljarna, som till exempel bad om stilråd. Många tyckte att jag skulle starta ett Instagramkonto och så kom @garderobenmin till. Från början hade jag med mer om hus och inredning, men ganska snart blev det 80% stil och mode. Instagram är bjussigt, vänligt och ger kontakt med så många snälla, roliga människor. Jag är också intresserad av inredning och interiördesign. Huset där jag bor är från 1909 och var ganska nedgånget när vi köpte det. När jag är ledig tycker jag om att ha mycket folk i huset, bjuda på middagar, och jag visar ju glimtar av huset på Instagram, även om jag hoppas att folk förstår att det inte alltid ser perfekt ut som i det där lilla hörnet man fotograferar!

Om att vara konstintendent

Jag har jobbat som konstintendent på Härnösands konsthall i snart två år. Det är mitt drömjobb i Härnösand och fantastiskt att det finns här! Innan jag och min man flyttade hem hade jag en ganska cool tjänst som curator på Hasselbladsstiftelsen, som jag valde att släppa. Min man fick sitt drömjobb här i stan först, men när vi flyttade hit pekade jag på Konsthallen och sa att där ska jag jobba! Det tog åtta år av andra roliga uppdrag, men nu är jag här, efter att bland annat ha jobbat på Länsmuseet och Landstinget.
Som konstintendent ansvarar jag för driften av hallen, har huvudansvaret för vilka utställningar vi visar, är tekniker och bygger utställningar, planerar vernissager, föreläsningar och andra events. Förutom detta ansvarar jag även för kommunens konstsamling, konsten som hänger i kommunens offentliga miljöer och på alla kontor. Jag har även det roliga uppdraget att arbeta med den offentliga konsten i stan, nu senast Eldsblommorna som installeras vid den nya bron över järnvägen. Allt detta gör jag såklart ihop med mina fantastiska kollegor och mitt utställningsråd. Vi är ett bra gäng kvinnor som arbetar hårt för att den här konsthallen ska hålla sin höga kvalitet och för att Härnösandsborna ska känna sig välkomna hit.

Om Härnösand

Vi hade alltid i tankarna att flytta hit. Jag kommer från Kramfors, min man från Härnösand, och när vi återvände hit blev vi så ofantligt nyförälskade i denna stad! Det höll i sig i tre år, från stormig förälskelse till den stabila känslan av att ha hittat ”the one”. Vi älskar Härnösand och tycker att det finns så mycket här: havet, slalombacken, teatern, jazzklubben, skidspår som är gratis att använda och så mycket organiserat föreningsliv. Jag vill vara en bra ambassadör och alltid tala väl om staden, för den är så bra för oss. Samtidigt vill jag att vi ska vara utvecklingsbenägna och inte rädda för förändring i framtiden.

Linda Nordlander Frisk

Ålder 43 år
Bor I en sekelskiftesvilla på Åkervägen
Familj Tre barn och en man
Gör Intendent på Härnösands konsthall

Artikeln publicerades i Yippie 11 2019 på sidan 14