Reportage Yippie 2 2023

Smarta lösningar på vardagsproblem

Jakten på hacks

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Fler bilder:

Katarina Byström är den kreativa personen bakom succén Familjehacks på Instagram.
Vid sidan av sitt jobb som marknadschef på Logosol har hon de senaste åren även hunnit med att skriva en bok för småbarnsföräldrar, starta Instagramkontot Planteringshacks som växer (hehe) för fullt, klura på nya bokprojekt och driva bed & breakfast.

Bed & breakfast-verksamheten i Östanbäcken tonar hon ner lite:
– På sommaren har vi mycket där, men resten av året har vi gäster då och då. Vi har fyra rum inklusive ett stort familjerum, en trea som är väldigt uppskattad. Vår idé är att det ska kännas som hemma. Till exempel fyller vi på i skafferi och kyl, så att gästerna kan göra egen frukost utan att behöva passa någon tid.

Kreativitet och att fixa smarta lösningar tycks vara den röda tråden i Katarinas liv. För några år sedan kom hennes bok Familjehacks ut. Den har alltså samma namn som Instagramkontot, men hon skrev boken innan hon hade så mycket innehåll i sociala media:
– Familjehacks på Instagram visar olika ”hacks”, smarta lösningar på vardagsproblem. Boken är mer inriktad på hur man kan tänka för att navigera i småbarnsdjungeln. Den finns både i pappersformat och som ljudbok. Jag har även skrivit fyra mindre böcker och gjort prints som finns på hemsidan och som skulle kunna bli riktiga böcker.

Katarina är företagare i själ och hjärta och älskar att jobba med projekt, att ha ett tydligt mål att uppnå. Boken var ett sådant projekt. Instagram är en annan sak, något som växer och fylls på hela tiden utan fasta ramar:
– Familjehacks jobbar jag med i stort sett varje dag och det ger mig så mycket inspiration att finnas på Instagram. Jag kan till exempel fråga mina följare om tips kring barnens skärmtid, och så kan jag skriva ihop en lång lista utifrån det, som andra kan ha nytta av. Men jag ger inte råd, inte pekpinnar, utan visar bara att så här kan man göra.

Ibland får Katarina idéer av det som inspirerar henne på Instagram. Andra gånger kan det vara familj och kompisar som redan funderar på en smart lösning men vill att Katarina testar den.
– Jag kan också bli inspirerad av prylar. Att se ett Pringlesrör, till exempel, och tänka: Det här måste man ju kunna göra något av!
Mycket riktigt testar och genomför hon då en rad olika kreativa lösningar med Pringlesrör och presenterar dem på Instagram: spaghettiburk, hårsnoddshållare, penselförvaring … Snyggt dekorerade i hennes hemmastudio.
– Limpistol och häftpistol är mina bästa verktyg! Du frågade hur jag hinner allt, och dels är jag väl effektiv, men jag gör också många saker som inte tar så lång tid.

Ett inlägg som fått över en miljon visningar kräver bara att man vänder på en äggkartong:
– Om man köper nya ägg innan de gamla är slut kan man vända den nya kartongen upp och ner. Där finns flera utrymmen som passar perfekt till de kvarvarande äggen!

Även det ”vanliga” jobbet på Logosol är kreativt och har mycket med digital kommunikation att göra:
– Alla kunder som köper något av oss har en dröm om att bygga något och är ofta stolta när de är klara. De inspirerar varandra. Vi har en in house marknadsföringsbyrå som sköter vår globala marknadsföring, med fantastisk personal. I början av pandemin fick vi tänka om vad gällde produktdemonstrationer. Vi började göra livedemos en gång i veckan, på många olika språk, och det här är något vi fortsätter med. Inom sågverksbranschen är vi störst på Youtube.

Slutligen, på Katarinas nyaste satsning Planteringshacks är det full fart.
– Jag är absolut inget odlingsproffs, men tycker om trädgård och vill att det ska vara roligt för barnen också. På Planteringshacks kan jag dela fina saker, dukningar, blommor och annat mer fritt än vad jag kan göra på Familjehacks. Kanske blir det också en bok av Planteringshacks framöver!

Katarinas kreativa Instagramkonton:

@familjehacks 127 000 följare
@planteringshacks 5 710 följare
Hemsida: www.familjehacks.se

Artikeln publicerades i Yippie 2 2023 på sidan 36