Härnösand Yippie 11 2019

Mitt jobb: Maria – Målare

Text Jakob Tjernström Foto Pawel Maronski

Nu tar vi och arkiverar den här gamla föreställningen om hantverksyrken som ”manliga” jobb. När generationsväxlingen sker så blir könsfördelningen allt jämnare på allt fler arbetsplatser. Måleriföretaget Mästarna Härnösand till exempel har på tre år gått från 12 män och 2 kvinnor till 6 kvinnor och 5 män. Och jobbet då?
– Jag gillar både omväxling och att röra på mig, så det här passar mig väldigt bra, säger Maria Edström som jobbat i företaget i fyra år. Att gå och sätta mig på samma kontor dag efter dag är absolut inte min grej.

Maria Edström tröttnade på att jobba inom vården och bytte för några år sedan helt bana i yrkeslivet. Hon blev vuxenlärling och jobbar nu som målare hos Mästarna Härnösand, ett val hon inte har ångrat. ”När man ger sig in på något nytt så vet man ju inte exakt hur det ska bli, men det visade sig att det här passade mig.”

DET BÄSTA MED JOBBET:
”Miljöombytena är nog det jag uppskattar mest. Det är förändringar hela tiden, nya platser. Sedan får man rör på sig och träffa kunder.”

DET SÄMSTA MED JOBBET:
”Arbetsmiljön är inte den bästa alla gånger. Ibland blir det mycket monotona rörelser i obekväma ställningar och då har man lite ont efteråt.”

Penslar
Standardredskap som finns i en oändlig massa former och storlekar. Här en elementpensel som tack vare sitt långa skaft gör den användbar i många sammanhang.

Slipmaskin
Stor hjälp vid arbete med underlaget. En roterande slipskiva gör att man snabbt slipar stora ytor. Maskinen är kopplad till en byggdammsugare som tar bort det mesta av dammet.

Andningsmask
Skyddsutrustning som ser till att målaren inte får in damm eller färg i luftvägarna. Masken har två olika filter: ett för slipdamm och ett som fångar upp färgpartiklar som svävar runt i luften när man sprutmålar.

Fogspruta
Med fogsprutan går det snabbt att täta vid exempelvis fönster och dörrar. Latexfogen är lite elastisk vilket gör att fogen inte spricker om underlaget rör sig lite.

Spackelspadar
Fördelar spackel som används för att jämna till underlaget inför målning eller tapetsering. Spackelspadarna finns i många storlekar.

Maskeringstejp
Används till allt från att tejpa upp skyddsplast till att skapa kanter om man ska måla raka linjer. Bra för att den inte ”bränner fast” på underlaget och lämnar klisterspår eller tar med sig färg när den rivs bort.

Maria Edström

ÅLDER 37
FAMILJ Tre barn
BOR Brunnshusgatan
GÖR Målare på Mästarna Härnösand

Artikeln publicerades i Yippie 11 2019 på sidan 23