Härnösand Yippie 6-7 2016

Mitt jobb: Petter Viklund

Fler bilder:

Petter Viklund – guide på Hemsö Fästning

”Ena dagen är det en grupp med högstadieelever som ska bli ibankade om Sveriges roll under Kalla kriget och nästa dag är det en 90-årig pensionär som gjort värnplikten här som ska gå en guidad tur. ”

Det som lockade mig att börja som guide på Hemsö Fästning var först och främst att jag behövde ett jobb. Sedan gillar jag naturen och närheten till havet. Jag har även ett allmänt historieintresse som började i skolan och det får jag användning för i det här jobbet.

Jag började här för fem år sedan. Jag ringde hit, men fick inte tag på någon så då åkte jag hit istället. Den sommaren började jag arbeta här. Det var mycket att lära sig. Man har ett stort ansvar både till besökarna men också till historien. Det får inte bli några förvanskningar av historien. Då är det viktigt att man är noggrann i sin yrkesroll.

Det första jag gör när jag kommer till jobbet är att ta en kopp kaffe, sedan låser jag upp och tänder anläggningen. När jag kommer hit klockan tio på morgonen är bergrummet helt kolsvart. Efter det är det bara att vänta in den första turen som brukar vara runt 11-tiden.

Det bästa med mitt jobb är alla möten med människor. Ena dagen är det en grupp med högstadieelever som ska bli ibankade om Sveriges roll under Kalla kriget och nästa dag är det en 90-årig pensionär som gjort värnplikten här som ska gå en guidad tur. En annan härlig sak med det här jobbet är att även om det är stressigt så gör den fina vackra miljön på ön att det finns ett lugn här.

 

Petter Viklund

Ålder 27
Bor Stockholm
Gör Guide på Hemsö Fästning
Familj Mamma, pappa, en syster och en bror

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2016 på sidan 78