Kultur & nöje Yippie 1 2014

Moderatpressens alla (450) sidor

Text Lars Kågström Foto Pawel Maronski

Under de senaste åren har VA:s förre chefredaktör Bo Östman gjort en djupdykning i den moderata pressens historia. Likt en modern Nils Holgersson har han rest runt hela Sverige och i boken ”Från bly till padda” berättar han om legendariska murvlar och spännande händelser i tidningsbranschen.
– Det har varit fantastiskt kul att träffa på så många intressanta tidningsmänniskor och roliga historier. Jag hittade fler och bättre stories än jag trodde.
Boken behandlar tidningar som någon gång betecknat sig som moderat, höger, konservativ eller liknande. När han gav sig på projektet trodde han att det skulle handla om 30-40 stycken. Han hittade 500! Och det resulterade i en bok på 450 sidor.
– Den är faktiskt tjockare än bibeln. Men det är inte meningen att man ska sträckläsa, det är mer som en uppslagsbok med kortare artiklar, landskap för landskap.
I kapitlet om Ångermanland kan man till exempel läsa om biskopen Carl Gustaf Nordin som startade det första tryckeriet norr om Gävle där han bland annat tryckte bibeln på samiska. Eller om när Västernorrlands Allehanda satsade på offsettryck, som en av de tre första tidningarna i landet.
”Från bly till padda” kommer ut den 1 mars.

Bo Östman

Ålder 72

Familj Fru, 3 barn och 5 barnbarn

Bor I villa på Prästjorden

Gör Frilansar som skribent.

Var chefredaktör/politisk redaktör på Västernorrlands Allehanda 1979-1999

Artikeln publicerades i Yippie 1 2014 på sidan 11