Hem & trädgård Yippie 11 2016

Prylfyndarnas paradis finns på Saijas Facebook

KBS Härnösand Köp Byt Sälj är en av de största Facebook-grupperna med Härnösandsanknytning. Där görs dagligen affärer mellan nästan 11 000 medlemmar. Men på lördag tar KBS klivet ur den digitala världen och arrangerar en helt vanlig fysisk loppis på Parkaden.
Saija Palmquist är lite nervös inför lördagens evenemang. Hon och hennes kollega Sussi Persson har visserligen arrangerat en liknande loppis tidigare, men då var det utomhus och gratis.
– Nu tar vi ju en risk med hyran och det kändes lite läskigt först. Men vi har redan fyllt lokalen med säljare, nästan 100 stycken, och har även en lång kö.
Annars är det hemma vid köksbordet och datorn som Saija lägger sitt största engagemang. Tillsammans med Sussi och ytterligare två administratörer sköter hon den allt större Facebook-gruppen.
– Den har växt hela tiden, även om det inte går lika fort nu för tiden.
Gruppen startades i augusti 2011, men historien startar tidigare än så. För nio år sedan fick Saija plötsligt två dödsbon att ta hand om och eftersom hon har svårt för att slänga saker och omöjligt kunde ta hand om alla saker själv började hon sälja i olika grupper på Facebook.
– Men jag trivdes inte i någon av dem. Folk var otrevliga och det var mycket så att den som skrek högst fick köpa även om någon annan egentligen var före.

”Vi följer köplagen för privatpersoner och är till och med lite hårdare på vissa punkter. Och den som inte följer reglerna åker ur gruppen direkt. En del blir sura, men vi måste vara stränga ibland. Men vi får också mycket positiv respons.”

Så hon startade sin egen grupp med tydliga regler. Inga otrevligheter och ett kösystem där den som först visar intresse får bestämma sig innan erbjudandet går till nästa är några exempel. Och ett köp är ett köp, det går inte att hoppa av.
– Vi följer köplagen för privatpersoner och är till och med lite hårdare på vissa punkter. Och den som inte följer reglerna åker ur gruppen direkt. En del blir sura, men vi måste vara stränga ibland. Men vi får också mycket positiv respons.
I takt med att gruppen har växt blev inläggen för många och därför har Saija och de andra skapat tre undergrupper för kläder, KBS Bizniz för företagsmässig försäljning och en grupp för Bud från 1 kr.
Saija har själv lugnat ned sig när det gäller prylsamlande.
– Jag är en riktig loppisoman, men jag jobbar med min samlarmani och har lyckats hejda mig ganska bra. Förr stod det kartonger överallt här hemma, det gör det i alla fall inte nu.
Men hon har fortfarande ett ”säljrum” med grejor i villan på Bondsjöhöjden.
– Jag kan inte kasta saker, jag vill inte att något ska gå till spillo.
På lördagens loppis blir det dock ingen försäljning för Saija själv. Hon ska ju ansvara för hela arrangemanget.
– Om det går bra är tanken att det ska bli en återkommande grej, kanske två gånger om året.

 

KBS loppmarknad
är lördag 26 november kl 12-15 på Parkaden

Saija Palmquist

Ålder 46
Familj Man och 5 barn, varav en utflugen
Bor Villa på Bondsjöhöjden

Artikeln publicerades i Yippie 11 2016 på sidan 14