Reportage Yippie 11 2021

Körtider

Stigsjö sjunger ut

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Det är en dimmig höstkväll. Stigsjö kyrka lyser suggestivt i mörkret och där inne klingar tonerna från kören, som efter uppvärmning går rakt på en favoritlåt, ”Du är älskad där du går”. Kyrkligt och världsligt blandas i repertoaren. Nu är siktet inställt på första advent och den första konserten under pandemin.

Emma Ekebjörk är körledare och tog över efter Olle Parkman, sedan hon började arbeta i Härnösands pastorat i augusti 2020. Numera är han en av sångarna i kören. Kören hade i cirka 1,5 år letts av två körmedlemmar och av Jeanette Öhlén innan Ekebjörk tog över. Emma beskriver det som en riktig lyckträff att som frilansmusiker och kompositör få en anställning som körledare mitt under pandemin:
– Dessutom tog jag över en så skicklig kör! Det ska Olle Parkman ha all ära för. Han är dessutom en stor anledning till att jag jobbar med musik. När jag gick estetprogrammet hade jag honom och Margareta Björklin som körlärare. Jag har sjungit i kör sedan jag var sex år och en tidig inspiration var Ralf Nordlander, som ledde skolkören och ordnade turnéer för oss i halva Västernorrland.

Även om Emma sjungit i kör i nästan hela sitt liv hade hon inga planer på att en dag bli körledare själv. Det var andra som såg hennes potential, i hemorten Ramvik. Kören behövde ny ledare efter Brita Hatt och de mer eller mindre tjatade sig till att Emma skulle ta över. Hon var nervös – ta över efter en musikdirektör? Men det gick vägen, och Emma fick blodad tand. Som mest ledde hon fem körer, men nu är det Stigsjökören och hennes egen, Emmas drängar, som gäller förutom frilansjobbet.
Just nu söker Ramvikskören ny körledare och sådana är en riktig bristvara, berättar Emma:
– Skriv det, om det är några ungdomar som läser och som skulle vara intresserade av att bli körledare. Jag skulle lätt kunna fylla tiden med att enbart leda körer, men det är slitsamt för kropp och huvud om man tar på sig för mycket. Man ger av sig själv hela tiden och det gäller att hitta balansen. Samtidigt får man så otroligt mycket tillbaka.

Om Emma får önska sig något är det dels fler dagar i veckan, dels fler män till kören. Det blir sårbart att bara ha fem basar, stor skillnad om två av dem skulle vara borta.
Stigsjökören är annars ovanligt bra blandad. En stor del av församlingens medlemmar deltar och sångarnas åldrar rör sig från 35 till närmare 80. Kören är både församlings- och hembygdskör, och som många körer är den en förening. Ordförande är Sofia Berglund.
Under pandemin har de övat på distans. Emma har livesänt via Facebook, så att medlemmarna kunnat sitta hemma och öva tillsammans med henne. I september öppnades det upp så pass att de kunde öva på avstånd inne i kyrkan, med avstånd, handsprit och förstås att stanna hemma vid minsta symptom.

Förra året kunde de inte ha någon ­adventskonsert, vilket var en sorg, men den 28 november är det dags. Då kommer bland annat ett helt nytt verk av Emma Ekebjörk att framföras.
– Det är toppen för mig att kunna använda kören som ”provlåda” och testa olika kompositioner som jag själv skrivit och få feedback från dem. Förutom att vara ute och spela och sjunga själv som frilans skriver jag nämligen mycket och har precis blivit med förlag.
Emma hade skickat in sina noter, men svaret från förlaget hamnade i skräpposten. När hon väl såg det var svaret ja:
– De ville jättegärna publicera min musik! Det är inget man blir rik på, men man får bekräftelse, någon vill ha det jag skriver! Nu för tiden är det enkelt att köpa noter i pdf-format och lättare att nå ut med det man gör. Förlaget är också duktigt på att pusha för ny musik.

Det är inte bara en mörk och dimmig höstkväll, utan dessutom måndag, då många av körmedlemmarna precis börjat sin arbetsvecka och ska avsluta dagen med att träna sång intensivt i nära två timmar.
Emma berättar:
– Mitt huvudsakliga mål är att alla ska vara glada när de går. Jag tycker det är musikens absoluta mål, i alla fall körmusikens: glädje och att må bra. Det finns forskning som visar att körmusik är bland det mest hälsosamma man kan hålla på med. Blodtrycket sänks, man får påslag av lyckohormoner och både fysisk och psykisk hälsa blir bättre. Den sociala aspekten av att göra något i grupp är också viktig.
Körmedlemmarna var trötta när de kom. Men desto piggare när de går.

Emma Ekebjörk

ÅLDER 42 år
BOR Ramvik
FAMILJ Sambo
GÖR Församlingsmusiker i Stigsjö och Viksjö på halvtid, frilans på halvtid

Anette Thelberg om kören:

”Jag är stämmorepresentant för altarna i kören och styrelseledamot i föreningen. Vi stämmoledare har koll på närvaro inför framträdandena. För mig innebär körsången jättemycket ’må gott’! Det är så härligt att se folk bli glada när de hör något bra. Vi är väldigt olika allihop, men musiken förenar oss. Vi har gjort många körresor, bland annat till London och Schweiz, med tidigare körledaren Olle Parkman. Jag tror ingen skulle axla ansvaret lika bra efter honom som Emma!”

Annika Öman om kören:

”Jag sjunger i kör för att det är roligt, jag mår bra av det och musik är fantastiskt. Just det här att man är en röst bland många, att man skapar tillsammans och den respons man får tillbaka är det bästa. Att sjunga i kör är lite som att träna. När man går är man fylld av energi, men till skillnad från att träna på gym är vi så många olika åldrar tillsammans i kören.”

Artikeln publicerades i Yippie 11 2021 på sidan 22