Reportage Yippie 1 2022

Studieglädjen fanns i Italien

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Fler bilder:

I soffan ligger katten Snurran och spinner, lycklig över att ha Miranda hemma ett tag. Höstterminen förra året packade nämligen Miranda Samuelsson väskorna och flyttade ensam till Italien, för att plugga på gymnasiet där.

Miranda har bott i Luleå och Umeå innan familjen flyttade till Härnösand, men det är Härnösand som känns som hemma:
– Det är staden jag tycker om mest. Här ­träffade jag bra vänner och hade jättekul i skolan.
Även om Miranda gillade skolan blev hon lätt uttråkad. Det var hennes rektor som föreslog att hon skulle plugga resten av gymnasiet utomlands. Då hade hon börjat på estetiska programmet.
Miranda hade aldrig rest ensam, knappt varit ensam i en stad förut, så det var ett stort äventyr att ge sig iväg till ett annat land:
– Men jag tänkte att det kommer att vara värt det, även om det var nervöst i början.
IB-programmet ger lika bra behörighet till högre studier som svenska gymnasieprogram, men det är annorlunda upplagt. Man väljer oftast sex ämnen, varav vissa måste ingå, och man väljer nivå på flera av dem:
– Jag valde sju ämnen även om man inte måste. Det jag pluggar är lätt matte, eftersom det är något jag inte gillar och tycker är svårt, standard italienska, biologi, filosofi, engelska, självlärd svenska och ”environmental systems and societies”.
Eleverna har också något som heter CAS, Creativity, Activity, Service. De behöver välja ett kreativt ämne, en sport (som även kan vara promenader) och välgörenhet. Miranda valde att volontärarbeta på ett djurhem som sin ”Service”:
– På djurhemmet finns kameler, grisar, hundar och en massa andra djur. Man hjälper till där med skötseln av djuren och vi har även sålt kalendrar för att stötta verksamheten.

Miranda är vegan och tycker det funkar ganska bra i Italien, även om det ibland säljs saker som kallas veganska men som inte är det. Å andra sidan finns en massa fikabröd och annat som är veganskt bara av farten, utan att ha den etiketten. I byn där hon bor finns mataffärer, blomsteraffär, café, en massa restauranger och ett stort slott.
– Duino ligger inte långt från Trieste, och dit kan man ta bussen när man vill vara i en stad.
Även om Miranda vuxit upp med flera ­syskon och sällan varit ensam har hon alltid haft eget rum, något som inte är fallet i
Italien:
– Vi är fyra personer från fyra kontinenter som delar samma rum. Jag är relativt introvert och föredrar att ha mindre kontakt, så jag kan verkligen känna mig omringad. Även när man går ut i byn, som har runt 1 000 invånare och 200 elever från min skola. Vart man än går träffar man någon från skolan!

För att få vara ifred mer brukar Miranda gå långa promenader, gärna i skogen och på tider då det inte är så populärt att umgås. Samtidigt saknar hon föräldrar, syskon och vänner i Härnösand och ringer någon varje dag, mest mamma eller pappa, men försöker att inte vara för ”klängig”. Hon dokumen­terar sin tid i Italien på sitt Instagramkonto @ miranda_i_italien. I framtiden funderar hon på att bli medicinsk illustratör:
– Då målar man sådant man ser i biologiböcker, till exempel celler. Jag har alltid varit kreativ och gillat att teckna, men när jag började plugga biologi där blev jag som besatt av att sitta och rita grejer och peka ut vad allting är. Det var inget jag hade förväntat mig!

Miranda har lärt sig mycket om sig själv redan under den första terminen utomlands:
– Jag har lärt mig uthållighet. När allt var enkelt var uthållighet ingenting som jag behövde träna upp. Nu vet jag att om jag anstränger mig mycket, kämpar och inte ger upp kan jag åstadkomma vad som helst.
Hon har också ändrat perspektiv på sig själv:
– Det kan vara lätt att tänka att en person är född på ett visst sätt, till exempel när det gäller vad de är bra på, men jag tror man skapar sig själv utifrån vad man gör. Våra handlingar avgör vilka vi är, inte det vi har inombords. Om man vill vara en snällare person måste man göra snällare saker. Jag vill vara en person som arbetar hårt, kämpar och inte ger upp.
Miranda insåg att hon skulle bli bättre på matte om hon ändrade sin attityd till det – och det funkade:
– Insikten smög sig på allt eftersom när jag såg alla på min utbildning som är så duktiga: De är förmodligen bra eftersom de lagt ner mycket tid på det, och tack vare en massa saker som man inte ser. Jag är imponerad av mig själv nu och tycker NÄSTAN att matte är kul, till och med.

Miranda Samuelsson

ÅLDER 17 år
FAMILJ Mamma Jenny, pappa Calle, syskonen Inez 19 år, Cecilia 14, Eyvind 12 och Mikaela, 34
BOR Duino, Italien
GÖR Läser IB-programmet (International Baccalaureate)

Mirandas tips till dig som vill plugga utomlands

• Sök till UWC (United World Colleges) genom deras hemsida. Där finns all den tekniska informationen.
• Förbered dig. Lär dig språket. Jag började plugga italienska via en app flera månader innan jag åkte, så jag kunde redan en del innan jag började utbildningen.
• Öva upp de kunskaper du kommer att behöva, både praktiskt och mentalt. Om man till exempel är dålig på att samarbeta, men kommer att ha rumskompisar, behöver man sätta sig in i situationer som kan uppkomma och tänka på vilken sorts person man vill vara.

Artikeln publicerades i Yippie 1 2022 på sidan 26