Reportage Yippie 8 2015

Tillbaka från Brooklyn, New York

Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

I 20-årsåldern lämnade Daniel Håkansson Härnösand för att söka lyckan ute i världen. Han blev fotograf och bodde och arbetade i New York i 15 års tid. Det var roliga och spännande år, men till sist tröttnade han och familjen och bytte lägenheten i Brooklyn mot ett hus i Solumshamn.
– Det är en lyx att bo i en så välfungerande småstad.

Daniel Håkansson har alltid varit inspirerad av bilder och hade en del konstförsök för sig i tonåren. Sedan tänkte han att det kunde vara bra att lära sig fotografera och sökte till en folkhögskola på Gotland.
– När jag började där hade jag ingen aning om vad jag ville. Men jag tyckte det var kul med foto och kände snabbt att det kunde vara ett skönt yrke.
Han fick tips av en före detta elev om en fotoskola i New York, sökte och kom till sin stora förvåning in. Efter ett år där fick han jobb som assistent till en rad olika fotografer i New York och fick prova på alla möjliga sorters foto; mode, arkitektur, resefoto…
– Det var ett bra liv för en ung fotograf. Jag lärde mig mycket, fick resa runt både i USA och resten av världen och hade inte särskilt mycket utgifter.

Efter ett antal assistentår gjorde han som de flesta, bröt sig loss och startade eget. Han fick bland andra Puma som kund och specialiserade sig mest på produktfoto.
– Det finns mycket jobb inom den nischen och det är också relativt enkelt. Det behövs inte så mycket arrangemang och människor runt omkring.
Under tiden träffade han sin fru Vickie och för tre år sedan fick de sonen River. Då kände Daniel att det skulle vara skönt med en anställning och fick jobb på One Kings Lane, en webbutik för heminredning.
– Det är ett rätt stort företag. Vi var tio heltidsanställda fotografer.
Med ett litet barn i familjen växte sakta men säkert känslan att New York kanske inte var bästa platsen att bo på.
– New York är en fantastisk stad med en enorm energi. Jag har haft 15 väldigt roliga år och det allra roligaste har varit att träffa så mycket folk från hela världen. Bor man i New York behöver man inte röra på sig. Alla kommer ju dit!

”Det är underbart med närheten till naturen och skönt att slippa alla distraktioner som finns i New York.”

Men under hela tiden i USA har Daniel tänkt att han någon gång skulle flytta hem. Fast då har han alltid tänkt Stockholm.
– Med ett litet barn ser man på allt med nya ögon. Nu ville vi inte bara sätta oss i en annan lägenhet i en annan storstad. Så varför inte Härnösand? Där fanns ju mina föräldrar och en del andra kompisar som redan hade flyttat hem.
Sagt och gjort. I mars landade familjen i Härnösand och har tagit det relativt lugnt sedan dess. Vickie läser svenska och Daniel har sonderat terrängen för att börja frilansa som fotograf igen.
– Det ska bli kul, inte minst att få bredda mig igen. Bor man här får man nog göra lite allt möjligt för att få ihop det.
De letar ett eget hus och hyr tills vidare ett i Solumshamn.
– Det är underbart med närheten till naturen och skönt att slippa alla distraktioner som finns i New York.
Även där försökte de komma ut i naturen så ofta som möjligt, men den bergskedja de brukade åka till låg tre timmar utanför stan. Nu har de naturen direkt utanför knuten.
– För oss känns det som att bo i ett naturreservat.

Daniel Håkansson om:

… New York:
”New York är en fantastisk stad med en enorm energi. Jag har haft 15 väldigt roliga år och det allra roligaste har varit att träffa så mycket folk från hela världen. Alla kommer ju dit!.”
… beslutet att flytta till Härnösand:
˝Med ett litet barn ser man på allt med nya ögon. Nu ville vi inte bara sätta oss i en annan lägenhet i en annan storstad. Så varför inte Härnösand? Där fanns ju mina föräldrar och en del andra kompisar som redan hade flyttat hem.”

Daniel Håkansson

Ålder 38
Familj Frun Vickie och sonen River, 3 år
Bor Hus i Solumshamn
Gör Frilansar som fotograf

Artikeln publicerades i Yippie 8 2015 på sidan 24