Kultur & nöje Yippie 9 2015

Trekamp

Text & foto Joel Lindström

Nu börjar högsäsongen för många av Härnösands föreningar. Yippie tittade in hos tre av dem; nystartade e-Sportföreningen, 50-årsjubilerande volleybollklubben och den pånyttfödda fäktningsklubben.

IF Kusthöjden

• Grundad 2010 • 33 medlemmar, 16 aktiva • 1 tränare • Träning torsdagar och söndagar på Simhallen

John-Erik Hansson.

 

 

 

 

Efter att Härnösand varit utan fäktningsklubb i cirka 40 år startade John-Erik Hansson och Oskar Lindholm fäktningsklubben år 2010. De var trötta på att behöva åka till Örnsköldsvik för att träna fäktning. Nu ingår föreningen i projektet ”Allidrott” som ska ge barn i årskurs fyra möjligheten att prova på och upptäcka olika typer av idrott.
– I år har vi fått sju nya fäktare i den åldersklassen vilket är fantastiskt roligt, säger John-Erik.
Klubben tränar två gånger i veckan med fysträning på torsdagar samt match och teknik på söndagar.
– Man brukar säga att fäktning är som det fysiska schackpartiet där strategi, koncentration och teknik är viktigt. I övrigt är fäktning en trevlig sport med god kamratskap. Dessutom är fäktning inte är så jättedyrt.
De senaste åren har föreningen fått upp tävlingsverksamheten genom deltagande i en rad olika tävlingar.
– I år var vi ett stort gäng som var uppe och tävlade på Norrlandsmästerskapen i Umeå. Dessutom har vi en tjej i föreningen som bland annat brukar åka ned på St Erikscupen i Stockholm. Det märks att tävllingsintresset växer inom fäktningen vilket är väldigt kul!
Nu är planen att föreningen ska fortsätta växa och få in fler medlemmar i alla åldrar de närmaste åren.
– Det finns ett allt större intresse i Norrland för fäktningssporten vilket är kul. Härnösand har ju traditionellt en fin relation med fäktningen, vi hade en bra fäktningsklubb här ända till 1970-talet. Förhoppningen för oss är också att få in en äldre fäktare som kan gå in som tränare vid vissa pass.

Härnösands Volleybollklubb

• Grundad 1965 • 15 spelar KidsVolley, 15 volleyboll och 10 beachvolleyboll •  4 tränare  • Träning måndag i Landgrenhallen, onsdag på Gerestaskolan

Ylva Dahlström, Wilma Norman, Astrid Andersen Vedin och Cornelia Såthe.

 

 

 

 

I år fyller Härnösands Volleybollklubb 50 år. Det firas med volleybollcup och stor bankett på Brännaborg.
– Det blir cup under lördagen och söndagen där vi bjudit in volleybollklubbar från hela Norrland. På kvällen är det födelsedagskalas för klubben med volleybolltårta och allt, säger tränarna Johan Ahlberg och Marianne Berglund.
År 1965 bildades föreningen på Smitingen som en ren beachvolleybollklubb. Sedan dess har klubben haft fina framgångar inom både beachvolley och inomhusvolley.
– Dessutom har vi fostrat många bra spelare som numera spelar i större klubbar i Elitserien och Allsvenskan.
I dag har klubben ungdomsverksamhet där åldrarna sträcker sig från sexåringar till 13-åringar. De allra yngsta spelar KidsVolley, en förenklad form av volleyboll.
– KidsVolley skapar helt nya förutsättningar att börja spela volleyboll i unga år. Vanlig volleyboll är lite för svårt, så här är det lek och spel som är i fokus. KidsVolley-spelarna är verkligen jätteduktiga vilket är roligt att se!
Volleyboll är en av de populäraste sporterna i världen. I Sverige är intresset inte riktigt lika stort, men Härnösands Volleybollklubb hoppas på att fler ska upptäcka sporten i framtiden.
– Det är en otroligt bra sport där man tränar koordination, smidighet och explosivitet samt får en jämn kroppsstyrka.

Härnösands E-Sportklubb

• Grundad 2015 • 5 personer i styrelsen • Öppnar för medlemsregistrering i oktober • Första officiella FIFA-turneringen blir på Kajutan Sportbar i november

Henrik Gisselman och Mathias Norlander. Henrik Gisselman och Mathias Norlander.

 

 

 

 

I början av oktober startar Härnösands e-Sportklubb. Det innebär att gamers i Härnösand kan mäta sin skicklighet mot varandra i olika spelturneringar.
– Allt började med att jag och en kompis hade en diskussion om vem av oss som egentligen är bäst på Fifa. Vi ordnade en spelturnering för att ta reda på det och fick bra gensvar av både svenska e-Sportförbundet och Härnösandsborna. Det visar vilket starkt intresse det finns för spelande i stan, säger Henrik Gisselman som är initiativtagare till klubben.
– Vi vill skapa ett forum där spelintresserade i Härnösand kan träffas, utbyta erfarenheter och utvecklas men framförallt ha kul tillsammans. Responsen hittills har varit över förväntan från både deltagare och publik. Det finns ju hur många spel som helst och det finns inga begränsningar i vilka typer av spel vi kan anordna turneringar i. Det beror helt på intresset hos medlemmarna.
Målet är att ha 150 betalande medlemmar vid årsskiftet. Just nu arbetar styrelsen med att färdigställa medlemsregistret.
– I början av oktober kan vi börja registrera medlemmar. Fram tills dess tar vi gärna emot intresseanmälningar via vår Facebooksida som heter ”Härnösands e-Sportklubb”.

Artikeln publicerades i Yippie 9 2015 på sidan 41