Sport & fritid Yippie 11 2022

Hemmaframgångar i fäktning

Text & foto Jens Näsman

Fler bilder:

FÄKTNING I slutet av oktober genomfördes Norrländska Mästerskapen i fäktning i Härnösand.
Hemmaklubben IF Kusthöjdens framgångar summeras till ett guld, ett silver och två brons.

Idrottsföreningen Kusthöjden grundades 2010 och verksamheten har bedrivits sedan dess i lokalen Sälen i Simhallens undervåning.
Men det var inte en titt genom något av de runda fönstren som väckte Elias Zetterbergs nyfikenhet för den ädla sporten.
– Nej, jag fick veta att min scoutledare Ally fäktades. Sedan räckte det att jag fick se henne göra det en gång för att jag skulle vara fast. Att peta på varandra med ”pinnar” verkade ju roligt… men man märkte snabbt att det här var mer än så, säger Elias som hunnit bli 14 år.

För några helger sedan nådde han sin idrottsliga höjdpunkt i karriären då han gick vinnande ur klassen U15 i samband med de Norrländska Mästerskapen som avgjordes hemma i Härnösand.
– I början var jag en väldigt offensiv fäktare, men jag försöker variera mig lite mer nu. Att även dra mig tillbaka och sedan snabbt attackera. Jag är oftast längre än mina motståndare och då blir det ofta effektivt att köra med plötsliga framstötar, berättar Elias som sparrar mot både klubbens seniorer och den ett år yngre Junie Söderqvist.
Just Junies närvaro sätter han stor tacksamhet till.
– Eftersom hon fäktas med vänsterhand så får man hela tiden nyttig träning på det. Det blir lite bakvänt jämfört med att möta en annan högerhänt.

Junie själv är inte missnöjd med sparringsutbudet, men ser gärna att det dyker upp några nya ansikten på fäktningsträningarna.
– Det vore roligt om vi blev några fler. Just nu är vi bara tre i ungefär samma ålder, berättar Junie som började tack vare att hennes kusin i Sundsvall höll på.
Under NM:et tävlade Elias och Junie i samma klass – och för henne slutade det med en fin tredjeplats bland de åtta deltagarna i U15.
En som inte var på träningen när Yippie gjorde sitt besök var Rami Al Lami. Han tog silver i U13-klassen.
Det andra NM-bronset tog Raphaël Berger i Senior.

Vad det bästa med fäktningen är har just denne 47-åring inga problem med att förmedla.
– Det är en sport som passar i alla åldrar. En motionsidrott där det är lätt att lära sig grunderna, men man måste träna mycket för att bli riktigt bra. Man använder ju hela kroppen, från tårna ut i fingertopparna och ända upp till hjärnan.
Vad behöver man ha med sig om man vill prova på?
– Inte mer än ett par gympaskor och träningskläder egentligen. Men det kan ju vara bra om man ringer till någon av oss innan, menar Raphaël som även är tränare för den yngsta gruppen (under 11 år).
De två äldre grupperna tränas av rutinerade John-Erik Hansson. Alla tre grupperna har kvällsträning tisdag och torsdag.

Artikeln publicerades i Yippie 11 2022 på sidan 58