Sport & fritid Yippie 11 2021

Första USM-gulden för Vera och Ossian

Text Jens Näsman

BROTTNING. Vanligtvis avgörs USM och JSM i februari månad, men under pandemin sköts de upp. I slutet av oktober genomfördes de… med finfina framgångar för brottarna med Härnösandsanknytning.

I vanlig ordning fanns det stora förhoppningar på tjejerna i Härnösands Brottarklubb. En av de som verkligen såg fram emot mästerskapet var 15-åriga Vera Sjölander.
I fjolårets USM blev det en silvermedalj för Vera efter en finalförlust mot en tjej från Helsingborg… men nu var hon anmäld i en viktklass över.
– Jag hade väl ingen jättekoll på de andra tjejerna i min klass, men jag kände att jag tränat på bra i höst och att formen fanns där. Målsättningen var att byta ut silvret mot ett guld, erkänner hon.
I de två inledande matcherna tog hon sig säkert fram till segrar utan att bjuda på något. Veras 3-0 och 4-0 kunde jämföras med den blivande finalmotståndaren Alice Gamelius siffror mot samma motståndare. 10-2 och 7-1!
Hur gick tankarna inför USM-finalen?
– Att jag skulle fokusera på min egen brottning och inte fundera allt för mycket på hennes. Jag brukar vara bra på att hålla mig lugn och följa matchplanen, men… nu blev det lite väl spänt och passivt, erkänner Vera.
I finalen delades det bara ut två poäng, ett vardera.
– Vi fick våra poäng på passivitet från den andre, men jag fick min poäng sist – och det räckte för att guldet skulle bli mitt, berättar Vera som redan längtar till nästa USM för är planerat till februari 2022.
– Efter det finns möjligheten att få brottas i den blågula landslagsdressen senare under säsongen.
På USM tog även Elsa Åström och Emma Andersson varsitt brons och på junior-SM helgen innan blev det silver för både Liv Sjölander och Tilda Svensson.
– Dessa framgångar kommer eftersom tjejerna målmedvetet tränar varje dag i veckan och har kul tillsamman, säger HBK-tränaren Magnus Claar som även fick se sina adepter ta plats på Nordens största brottningstävling Mälarcupen första helgen i november.
Klassvinnare där var Tilda Svensson (Kvinnor 57 kg), Vera Sjölander (F17 46 kg) och Elin Sjölander (F11 30 kg). Härnösands Brottningsklubb vann dessutom priset som bästa klubb i klassen Kvinnor och var nästbäst i Kvinnor/Ungdom.

Artikeln publicerades i Yippie 11 2021 på sidan 48