Sport & fritid Yippie 3 2022

Från Gånsviksdalen till Bondi Beach

Text Linda Saltin Foto Kenneth Zetterlund

Fler bilder:

Elin Granstrand är tjejen som flyttade från Härnösand till Australien. Där driver hon företaget Lotus Health Co som erbjuder kostrådgivning och personlig träning till kunder över hela världen – online. Och det har gått bra. Elin har drivit företaget i snart fyra år och har nu tre anställda.

Inne på crossfitgymmet Boxen Bigsmile möts jag av en glad, positiv tjej med en energi som smittar av sig. Jag får känslan av att ingenting är omöjligt för Elin.
– 06.30 körde jag och mamma ett pass här i morse. Jag har varit här varje dag sedan jag kom hem till Härnösand, förutom i lördags. Då körde vi body pump i Sundsvall, för min bror är gruppträningsinstruktör på ett gym där.
I juli har Elin drivit företaget Lotus Health Co i Australien i fyra år. Och trots pandemin har företaget gått bra. Elin erbjuder kostrådgivning och personlig träning online. Hon anställde sin första medarbetare i juli 2021, den andra anställdes snabbt därefter och i november anställde hon den tredje.
– Många människor känner sig skyldiga över vad de äter och är inte bekväma i sin egen kropp. Att ha en bra balans i livet är viktigt. Vi jobbar mycket med mindset och att ändra tankesätt. En person som tycker om sig själv vill ta hand om sin kropp.
– Vi jobbar med flexible dieting; mer vad man kan lägga till i kosten istället för att ta bort saker. Man kan äta en chokladboll och man kommer inte att gå under. Jag hade själv vägt min mat på våg innan jag fick höra om flexible dieting och trodde inte att man kunde äta pizza och munkar och få så bra resultat på träning.

Men när Elin började äta på det sättet och se bra träningsresultat kände hon större frihet i livet och visste direkt att det var flexible eating som skulle vara hennes fokus i företaget. 2018 var hon en av de första som startade med flexible eating i företagsform på nätet.
– Det som är bra är att vi behöver inte möta kunderna på en speciell plats. Det enda man behöver ta hänsyn till är de olika tidszonerna som kunderna bor i.
Elin hade ett jobb i ett och ett halvt år parallellt med det nystartade företaget i Australien innan hon vågade satsa helt på företaget och sa upp sig.
– Under första vågen av pandemin var det så många som förlorade jobbet i Australien. Jag tänkte: ”Tänk om jag inte klarar mig”. Men jag är så himla glad att jag vågade satsa.

Elin har varit hemma i Härnösand på besök under några veckor. Innan pandemin åkte hon hem en gång om året. Men nu var det över två år sedan hon var hemma.
– Det känns overkligt och det känns också som att jag aldrig har lämnat stan. När jag träffar mina kompisar plockar vi upp där vi slutade.
Hon har nu bott i Australien i åtta år.
– Jag tänker på engelska, drömmer på engelska, men jag räknar på svenska konstigt nog, säger Elin och skrattar.

Elin har alltid varit intresserad av kost och träning. Från 2017 till 2020 tävlade hon i crossfit, sedan blev hon skadad och har nu mest kört rehab på gymmet.
– Vi har haft två lockdowns i Australien under pandemin. Som tur är finns det ett utegym i Bondai vid stranden där jag har kunnat träna och vi hade en väldigt solig vinter så det gick bra.
Elin berättar att hon har blivit en så mycket starkare människa mentalt av crossfiten.
– Jag älskar att man tittar på resultat och utveckling, inte utseende, inom crossfit. Jag som kom från bodybuildingkulturen som var mer utseendefokuserad har släppt det helt nu.
– Din hälsa är det viktigaste du har. Jag är tacksam över alla kunder som rekommenderar mitt företag. Vi får så mycket respons av unga tjejer, men även mammor i fyrtio- och femtiårsåldern. De tycker att det känns skönt att de kan känna sig bekväma i sin egen kropp.

Elin tipsar:

Favoritcrossfitövning: Jag är en sån där konstig person som älskar burpees. Det är en bra övning för mig för jag har en fördel av att jag är väldigt kort och då kommer jag upp och ner väldigt snabbt från golvet. Var det burpees på tävling kände jag alltid ”I´ve got this”.

Så gör du en burpee: Stå med fötterna höftbrett isär och ha en stolt hållning. Kom ner med händerna i golvet. Hoppa bak med fötterna till plankposition. Kom ner med hela bröstet tills det nuddar golvet. Kom sedan upp igen, hoppa fram med fötterna. Hoppa direkt upp i ett upphopp och klappa händerna ovanför huvudet. Börja sedan om från början direkt.

Elin Granstrand

ÅLDER Fyllde 30 år den 21 februari
BOR Bondi, Australien
GÖR Driver företaget Lotus Health Co
FAMILJ Mamma Anna, styvpappa Mats och lillebror Daniel. Och min hund Steve och mammas hund Tage

Bäst med Härnösand

1. Gymmet Boxen Bigsmile – alla är super-trevliga och det finns bra utrustning.
2. Engströms Food & Deli – där har jag varit varenda dag sen jag kom hem.
3. Familj och vänner.
4. Vårdkasen är ju superfint också, vi var där och åt våfflor igår.

Artikeln publicerades i Yippie 3 2022 på sidan 46