Sport & fritid Yippie 13 2021

Fredrik fick kliva upp på EM-pallen

Text & foto Jens Näsman

STYRKELYFT Det är lördag förmiddag i gymmet på Högslätten. Stora delar av Härnösands Atletklubbs tävlingsaktiva är på plats för att genomföra ännu ett av veckan träningspass.
– Men just lördagarna är speciella. Det råder närmast en familjär stämning här då, berättar Pontus Johansson…

När Yippies utsände vandrar runt bland de närvarande syns en rad kända ansikten.
Några av dem har blivit omskrivna tidigare eftersom de vunnit SM-guld (exempelvis Lars Edman och Mats Rindemark) eller slagit svenska rekord som fortfarande står sig (läs Håkan Reher).
Den som dock rättmätigt ska hamna i fokus den här gången är en biffig kille iklädd en svensk landslagsdress som hamnat i hörnet med det stora skivstångs-stativet.
HAK-lyftaren heter Fredrik Lundvall och landslagsdressen fick han användning för under helgen den 6–7 december.
Som en av de aktiva i styrkelyftslandslaget inom Special Olympics (tävlar med en funktionsnedsättning) beslutade han sig för att vara med i den öppna klassen under EM:et i Västerås.
– Covid har ju gjort så att vi inte fått tävla något på jättelänge. Tyvärr var jag inte i min bästa form, men det var ändå kul att vara med där, berättar Fredrik som vann klassen 130 kilo.
Var det nervöst att börja tävla igen?
– Nej, inte alls. Det jobbiga var själva resan till Västerås. Jag hade fått tågresa och hotell bokat åt mig, men tågbytet på Stockholmscentralen är det värsta jag varit med om, säger Fredrik och låter oss förstå att T-Centralen var svår att greppa.
Desto lättare har det gått att greppa skivstången.
Åtminstone av och till.
– Ja, jag är något av en periodare. Ibland tränar jag jättemycket, ibland jobbar jag jättemycket i stället. Just nu ska jag försöka träna lite mer, även om snart jag ska byta jobb. Nu jobbar jag på Härnösands Ridcenter, berättar Fredrik och påpekar att han verkligen gillar att jobba med hästar och tufft kroppsarbete.
Minns du varför du gick till det här gymmet första gången för sex år sedan?
– Ja, ja. Jag skulle imponera på en tjej, säger han rakt på sak.
Nu har han även andra drivkrafter för träningen.
– Man vill ju hela tiden bli starkare. Jag har tävlat i Strong Man två gånger och jag drömmer om att få tävla i svenska landslaget fler gånger. Nästa stora tävling blir Lilla OS i Malmö nästa sommar. Då ska jag försöka vara i min bästa form, säger han innan det är dags att göra några benböj med ”lättsamma” 160 kilo på stången inför Yippies kamera.
När bildtagningen var överstökad tog vi tag i det bortglömda siffersnacket.
Vad har du för personliga rekord?
– 255 kilo i marklyft, 205 i benböj och 125 i bänkpress. Bänkpress är svårast för mig.
Minns du vilka pers du hade första året?
– Jo. Det är lite skillnad. Marklyft 145 kilo, benböj 120 och bänkpress 85 tror jag.
Och tjejen…?
Svaret dröjer.
– Neeeeej. Det avslöjar jag inte, säger han och ler.

Artikeln publicerades i Yippie 13 2021 på sidan 46