Sport & fritid Yippie 8 2020

Generationsskifte i drillfabriken

Text & foto Karin Pettersson Skarby

Lena Vidmark har varit aktiv i Härnösands paradorkester i över 50 år. Nu tar dottern Lotten över stafettpinnen – eller i det här fallet, drillstaven.
”Nu har jag gjort det här i 50 år. Jag är glad att Lotten tar över, dels för att hon är väldigt duktig och dels för att då kan jag fortsätta att ha ett finger med i spelet”, säger Lena.

Lena Vidmark är en institution i Härnösands paradorkester. Hon var med i uppstarten av Härnösands paradorkester 1969, och har genom åren gått från att själv vara drill- och flaggflicka, till att bli instruktör för barn- och ungdomsgrupperna som drillar och dansar med flaggor och ”gogos” i det som idag är Sveriges största paradorkester-drilltrupp.
Från och med trean kan barn anmäla sig till kulturskolans drillklasser, men än så länge är det bara tjejer som har visat intresse.
– Det är ingen pojke som har nappat än, säger Lena.

Lotten Vidmark har fått drillen genom modersmjölken och vuxit upp med festivaler, uppvisningar, marscher och många resor med paradorkestern.
– Jag har många roliga minnen, säger Lotten och hon tycker det är fint att ta över ett uppdrag som är så pass unikt och traditionellt.
Paradorkestern uppträder då Härnösand bjuder in till fest, som till tivolihelg, Birka-besök, nationaldag och första maj. De har också representerat staden på vänortsbesök och festivaler i utlandet.

Lotten tar över Lenas jobb som drillärare på Härnösands Musik- och kulturskola. Hon ska undervisa fem grupper: nybörjare, fortsättningsgrupp och paradorkesterns drill, flagg och tamburmajoren.
Hon har genom åren aldrig släppt uppväxtens drillkunskaper och engagemang och hon har ofta hjälpt till med att sätta ihop program och göra koreografier.
– Att få göra koreografier är verkligen min grej. Jag älskar att få vara kreativ, säger Lotten.

”Det finns nog inte någon annan som kan vikariera i ämnet drill. Det känns bra att ha med mamma som mentor.”
Lotten Vidmark

Nu går hjälpen den andra vägen och Lotten värdesätter att mamma Lena bistår henne med att komma in i det nya jobbet, ett lärarjobb med nya elever, ansvar och rutiner.
– Jag kommer att vara med i början av terminen, säger Lena som också kommer att vara vikarie de gångerna Lotten inte kan undervisa. Till exempel de dagarna det är möten i kommunfullmäktige, där Lotten sitter som ledamot.
– Det finns nog inte någon annan som kan vikariera i ämnet drill, säger Lotten. Det känns väldigt bra att ha med henne som mentor.

Lena Vidmark

Ålder 63.
Första drillminne Konserten på Skansen i Stockholm 1970.
Bästa drillminne TV-medverkan i finalen i ”Vi i 5:an” 1972.
Drillar helst till General Cedersköld (marsch).
Drillar helst på Torget i Härnösand.
Bästa paradorkester-resa Calella i Spanien 2009.
Favoritövning Riktigt höga kast.

Lotten Vidmark

Ålder 37.
Första drillminne Första gången man fick ha på sig uniform och marschera med orkestern.
Bästa drillminne Oj, vad svårt. Har så många fina minnen. Kanske när vi åkte buss genom Europa till Italien (särskilt genom schweiziska alperna!). Eller när jag var 13 år och vi var i Ryssland och vi bodde uppe i bergen hos familjer som inte kunde ett ord engelska, och det var en rysk pojke som friade till mig.
Drillar helst till Mamma Mia.
Drillar helst på Ett soligt torg i någon kustnära medelhavsstad.
Bästa paradorkester-resa Sotji i Ryssland 1996!!
Favoritövning Figure 8 and reverse figure 8 florish, front twirl – backpass (på ”drillspråk”).

Artikeln publicerades i Yippie 8 2020 på sidan 26