Sport & fritid Yippie 1 2022

Härligt uppåt väggarna

Text & foto Jens Näsman

Fler bilder:

KLÄTTRING. Det tog tio år för Härnösands Klätterklubb att få till en egen klätterlokal värd namnet. Och wow, vilken häftig lokal det blev!
– Ja, vi har fått ett fantastiskt uppsving. Nu gäller det att ta hand om alla nya klättersugna, säger Per Jonsson, en av eldsjälarna hos HÄRKK.

De flesta idrottsverksamheter har kämpat i motvind under pandemin.
Det finns dock undantag.
En idrott som bokstavligen (!) är på väg brant uppåt är Klättringen.
2011 bildades Härnösands Klätterklubb och den första lilla inomhuslokalen hyrde man av ABF.
Innan den nya lokalen ”Grottan” i Härnöverkens Sportcenter stod klar i september 2021 har medlemmarna ibland gästat Höga Kustens Klätterklubbs lokal i Mjällom.
– Men nu när vi fått till en så fantastisk lokal så kan vi verkligen satsa på återväxten och att växa som klubb. Många av oss som drog igång Härnösands Klätterklubb för tio år sedan är nu föräldrar till klättersugna barn, skrattar Per Jonsson.
Tillväxten har redan startat.
– Ja, vi har mer än fördubblat antalet medlemmar under 2021.
Under hösten startades olika träningsgrupper, från vuxna ned till 10-åringar. Måndagar var ”ungdomarnas kväll”, men nu efter nyår har man även fått igång två grupper i åldersspannet 7-9 år på tisdagar.
– Vi måste ju ta tillvara ett intresse som verkligen efterfrågats under hösten. Glädjande nog har vi fått fram kunniga ledare till de allra yngsta så de får en bra introducering i vår idrott, berättar Per Jonsson.
Yippie passade på att hälsa på då de allra yngsta skulle få testa klätterväggarna.
Efter en rejäl regelgenomgång, skall tilläggas.
Och träning på att hoppa ned på ett säkert sätt förstås.
– Klättring handlar jättemycket om balans och kroppskontroll, säger Oskar Lundblad när han visar en passande uppvärmningsövning där man stående på ett ben skall rita olika bokstäver i luften med den fri foten.
Gruppernas storlek är just nu begränsade med tanke på Corona-restriktionerna.
De två 7-9-årsgrupperna innehåller exempelvis åtta deltagare vardera.
Träningsgrupperna kör under en tioveckorsperiod. Är det aktuellt med fler kurser i vår?
– Nja, det är inte helt säkert. När det börjar bli varmare ute tänker vi nog försöka oss på att erbjuda en riktigt bra utomhusklättring i stället. Men till hösten… absolut.
– Det går dock alltid att komma förbi på fredagar och söndagar då vi har klättring för medlemmar. Vi har då även värdar på plats som kan erbjuda prova-på-klättring, avslutar Per Jonsson.

FAKTA

Härnösands Klätterklubb i siffror
BILDADES 2011.
ADRESS Fiskaregatan 11.
MEDLEMMAR ca 140 i skrivande stund.
STORLEK 200 kvadratmeter golvyta.
KLÄTTERVÄGGSMÅTT Den högsta väggen för repklättring mäter 7 meter, bouldering-väggarna (friklättring utan rep) är drygt 4 meter höga.
PROJEKTBUDGET 2,5 miljoner kronor.
FINANSIERING 1,4 miljoner kronor i bidrag från Allmänna arvsfonden, 750 000 kronor i anläggningsstöd från RF-Sisu samt eget kapital från Härnösands KK. Fastighetsägaren (Westerlinds Fastigheter) har bidragit med lämpliga anpassningar av lokalen.

Artikeln publicerades i Yippie 1 2022 på sidan 34