Sport & fritid Yippie 13 2021

Hoppas på OS-resa till Peking i mars

Text & foto Jens Näsman

ISHOCKEY Han gör nu sin nittonde säsong som linjeman, den femtonde i Hockeyettan.
Det är dock den sjätte säsongen inom kälkhockeyn som gör att Härnösandsbon Tony Rundström, 37, håller uppe motivationen.
– Att hoppa på uppdraget i Östersund 2015 är det bästa beslut jag tagit, säger han.

Tony Rundström fick sin första förfrågan om att döma kälkhockey redan för tio år sedan då det skulle spelas en turnering i Sollefteå.
– Det var lite mycket annat då så jag tackade nej, men när jag fick en ny officiell förfrågan 2015 tackade jag ”ja” direkt. Jag ångrade mig rätt snabbt efter mitt första ”nej”, ler Tony som nu verkligen etablerat sig i domarkretsen inom kälkhockeyn.
Sommaren 2019 dömde han sitt första VM.
Sedan dess har han blivit uttagen att döma samtliga A- och B-VM… och nu senast ett OS-kval i Tjeckien.
– Man känner sig onekligen lite priviligierad med alla dessa internationella uppdrag. Det är ju en rätt många professionella spelare i de allra bästa lagen så det känns hedrande att en linjeman från norra Hockeyettan också får vara med på ett hörn, säger Tony som nu går i väntans tider.

Beskedet kring vilka domare som får chansen att döma Paralympics 2022 i Peking i mars var i skrivande stund inte officiellt.
– Inte inofficiellt heller, men det är ju klart att man jättegärna vill vara med på ett para-OS, erkänner Rundström.
Med tanke på att Tony och hans svenska linjekollega Anders Lundén fick assistera en österrikisk huvuddomare i den senaste AVM-finalen (USA-Kanada i juli 2021) lär han ligga bra till.
– Jag hoppas, men man kan aldrig ta ut något i förskott, påpekar Tony.
Vilken är den vanligaste frågan du får?
– Vilka skillnader det är att döma kälkhockey jämfört med ”vanlig” ishockey. Reglerna är i stort sett exakt desamma med tekningsregler, offside och touch-icing, men den största skillnaden är avståndet till situationerna. I kälkhockey måste man vara mycket närmre annars ser du inte vad som händer.
– Det är också lite lurigt att döma offside. Det är nämligen slutet på skenan under kälken som ska över blålinjen innan man ”är inne”. Det tar ett bra tag att vänja sig vid, medger Tony.

En annan sak som Rundström lyfter fram är respekten och tacksamheten.
– Alla har varit med om många kämpiga saker i sina liv, så att de får vara med och idrotta är först och främst glädje för utövarna. Det känner man av som domare också, även om det kan vara en hel del ”trash-talk” då USA möter Kanada.

Artikeln publicerades i Yippie 13 2021 på sidan 47