Sport & fritid Yippie 10 2022

Joanna fortsätter ösa in MÅL

Text & foto Jens Näsman

Fler bilder:

FOTBOLL Ifjol var Joanna Wallgren starkt bidragande till att Härnösands SK tog klivet upp i Division i igen efter två säsonger i trean respektive tvåan.

För det tilldelades hon titeln Årets Damspelare av Ångermanlands FF… på distans.
– Jag blev glatt överraskad när jag läste det själv via nätet från Spanien, berättar HSK:s offensiva urkraft som imponerat under hösten i ettan.
Anledningen till att det gått bättre under den senare delen av säsongen är inte ett dugg konstigt.

Faktum är att den nu 22-åriga Joanna Wallgren kom hem från arbete utomlands så sent som en vecka innan seriepremiären i Division 1 Norrland.
– Jag drog iväg och jobbade som reseledare på Kanarieöarna under vintern. Jag sprang ett par gånger i veckan därnere, men det är ändå inte samma sak som att träna fotboll kontinuerligt.
Det tar väl längre tid att hitta tajmingen i spelet?
– Ja, det gick rätt trögt innan sommaruppehållet. Dessutom hade vi det oroligt inom laget, vi hade nästan aldrig samma startelva. Det är väl först nu på slutet jag tycker att jag hittat lite av fjolårsformen.

Yippie var på Matchbesök när HSK tog emot Storfors i den nästsista matchen för säsongen.
Vilken stark avslutning inför hemmapubliken Ni gjorde!
– Mmmm. Det kändes lite segt i första halvlek, men efter paus radade vi upp chanser. I den matchen fick vi ju även lite utdelning, något som annars varit vårt problem under säsongen, medger Joanna som själv svarade för ett äkta hattrick i andra halvlek som säkrade trepoängaren åt HSK via 5-2.

Joanna gjorde både 2-1, 3-2 och 4-2… de två sista målen inom loppet av en (!) minut. Först nickade hon in en hörna och sedan dribblade hon sig till ett avslut med vänstern som hon behärskat placerade in i nät.
• Har du alltid varit en vass målskytt?
– Nja, jag har mest spelat mittfältare och bara lite forward i yngre år, men de två sista säsongerna är jag förstås jättenöjd med. Att det blev tio mål färre i ettan (12 mål jämfört med 22 i Division 2 damer, Norra Norrland Syd 2021, reds anm.) är väl inget att säga om. Motståndarna var helt klart tuffare och vi fick ju plocka underifrån när rutinerade spelare försvann tidigt på säsongen, summerar Joanna.

Jobbet på Kanarieöarna gjorde att hon inte kunde vara på plats vid ÅFF:s årsmöte och ta emot priset Årets Damspelare 2021 (inte 2022 som det är ingraverat på priset).
Och planerna är att lämna Härnösand även denna vinter.
– Jag och pojkvännen tänker sticka ut och resa. Sedan får vi väl se vad som händer nästa säsong. Jag har inte lovat något än, men det känns inte som om jag är klar med fotbollen i alla fall. Jag vill gärna fortsätta och utvecklas, säger den kraftfulla HSK-mittfältaren.

Artikeln publicerades i Yippie 10 2022 på sidan 58