Sport & fritid Yippie 6-7 2022

Poängtrögt för HSK i ettan

Text & foto Jens Näsman

Fler bilder:

FOTBOLL Efter två raka serie­segrar (2020 och 2021) är Härnösands SK tillbaka i norrettan. Serien som man lämnade frivilligt efter säsongen 2019 då man plötsligt tappade i stort sett alla startspelare.
– Vi är inte på samma nivå, som lag sett, som senast vi var uppe, men jag hoppas vi växer in i det efterhand, summerar tränaren Mats Egland lagets sju poäng på tio spelade matcher.

Efter två extremt vinstrika säsonger på lokal och regional nivå, med seriesegrar i både Division 3 Ångermanland och Division 2 Mellersta Norrland, har nu Härnösands SK fått känna på hur det är att förlora igen.
– Så är det, men det är viktigt att lära sig hantera det också. Det är mycket man kan ta lärdom av som lag från förlusterna, påpekar HSK:s coach Mats Egland.
Förlusterna har blivit sex till antalet.
– Några är inget att säga om. Mot starka Östersund kunde vi lika gärna vunnit, även Notviken borta kändes bra… men det är värre med 1–4 mot Alnö och 1–3 mot Storfors. Det är lag vi är minst lika bra som, men där viker vi ned oss helt enkelt.

Egland och kompani har fått jobba en hel del med lagsammanhållningen, men det finns även en skadelista som vuxit sig allt längre.
– Visst är det så. Knäskador drar dessutom ofta ut på tiden, så vi lägger förstås vårt fokus på med de spelare vi har att tillgå. Känslan är också att vi spelat bättre än vad tabellen visar.
Det finns även en uppsida av skadeproblematiken. Flera av klubbens egna unga talanger har fått chansen att känna på division 1-spel.
– Vi har tre -06:or som fått spela en hel del (Ida Åkerlind, Maja Karlström och Emma Arenlid) men även två 07:or. Målvakten Stella Gradin har stått två hela matcher och gjort det fantastiskt bra och Lisa Swedin startade senast, berömmer Egland.
Två matcher återstår innan sommarvilan. Hur är känslan inför hösten?
– Att vi växer in i det lite bättre och hittar ett sätt att vinna matcherna, svarar Mats Egland och ger sedan själv den självklara lösningen.
– Vi behöver ha ett bättre spel utan boll… och göra fler mål framåt!
Regionfinalerna för U14 avgörs i Gällivare och i Järvsö för U12 under mars månad.

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2022 på sidan 72