Sport & fritid Yippie 6-7 2023

Jocke nära comeback

FOTBOLL Ett år har gått sedan Joakim Nilsson spelade match senast. Ett tufft år som inneburit mycket rehab efter knäoperationerna hösten 2022. Nu närmar han sig spel för sin nya klubb Saint Louis City. ”Jockes” kontrakt med tyska klubben Arminia Bielefeld gick ut förra sommaren och därifrån gick flyttlasset för honom och familjen till USA och St. Louis.

– Vårt liv utanför fotbollen har hittills varit bättre än vad vi hade kunnat hoppas på. USA och Saint Louis är absolut annorlunda och något helt annat än vad man som svensk och norrlänning är van vid. Allt från hur staden är uppbyggd, hur människor är, klimatet, klyftor i samhället och traditioner. Hur pass sociala och hjälpsamma folket är här borta har gjort att vi har acklimatiserat oss bra på kort tid, säger han.

– Vi köpte och flyttade in i vårt hus i slutet av oktober och sedan dess har mycket handlat om att få i ordning här hemma där Sanna (Joakims fru) tagit det största ansvaret. Äldsta sonen började på förskola i mitten av januari och förstår och pratar redan mycket engelska, vilket är en rolig utveckling att följa.

Fotbollslivet i USA började som sagt inte som planerat.
– Planen var att jag skulle komma hit och spela med vårt lag i ligan som kallas MLS Next Pro innan vi körde igång klubbens första säsong någonsin i MLS i januari 2023. Tyvärr fick jag knäbekymmer ganska omgående och i november var jag tvungen att genomgå två operationer, en här i USA och en två veckor senare hos en specialist i Tyskland. Prognosen för rehab var 6-9 månader och utan tvekan den största skadan hittills i min karriär.

Men han har haft ett tydligt mål, som närmar sig med stormsteg.
– Det har bara funnits ett mål, att komma tillbaka starkare än innan. Nu börjar jag äntligen se ljuset i tunneln. Vi har inget specifikt datum när jag ska börja spela matcher, men förhoppningsvis är jag tillbaka och tränar med laget inom några veckor.

Laget har ångat på sedan seriestarten. I slutet av maj låg laget på en fjärdeplats i den totala tabellen och tvåa i sin konferens, som det kallas i USA. Jocke stormtrivs i fotbollsatmosfären i St. Louis.

– Fansen och stadion här är så mycket bättre än vad vi hade kunnat tro. Folket i St. Louis älskar sin sport. St Louis Blues i NHL och Cardinals i Bseball har tidigare varit det som folket brinner för. Men St Louis som promotar sig själv som ”The Soccer Capital” har en otrolig fanbase när det kommer till fotboll och stämningen på hemmamatcher är otrolig. Det är absolut något som motiverar mig extra mycket till att äntligen kunna dra på mig matchtröjan och få göra min debut för klubben efter en lång period utanför sidlinjen.

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2023 på sidan 82