Sport & fritid Yippie 9 2020

Nattrail

Coronapandemin har ställt in de flesta större idrottsevenemang det senaste halvåret. Men inte Härnö Trail. ”Vi ställer inte in, vi ställer om”, säger Per Edström i arrangörsgruppen.

Startskottet för årets Härnö Trail går på morgonen lördagen den 3 oktober och tävlingen blir både helt annorlunda – och precis som vanligt. Samma distanser, samma banor och samma tuffa utmaningar. Men istället för masstart så delas de startande upp i små grupper som släpps ut på banan med jämna mellanrum under två dygn. Vilket bland annat innebär att det går att springa sitt Härnö Trail mitt i natten.
– Vi följer alla regler och rekommendationer och har sagt att det aldrig ska vara mer än femtion löpare ute på banan samtidigt och då måste vi utnyttja alla dygnets timmar.
Vad har ni fått för respons från de tävlande?
– Mycket positivt, framför allt för att vi lyckats genomföra ett ”riktigt” evenemang och inte bara någon enkel ersättning. Många verkar dessutom tycka det är spännande med mörkerlöpning och reflexmarkerad bana.
Trots att det löps i skogarna på Härnön under två hela dygn når Härnö Trail 2020 inte riktigt upp till samma nivå som tidigare år deltagarmässigt. Från fjolårets notering på cirka 1 000 startande är maxantalet nu 600. I början av september var antalet anmälda strax under 500.
– Det kanske blir närmare 500 till slut. Helt fantastiskt med tanke på situationen. Jag vill dock poängtera att vårt mål inte är att maximera antalet deltagare, utan att deltagarna ska få en fantastisk naturupplevelse som också är coronasäkrad. Vi har en omfattande säkerhetsplan och polistillstånd som vi håller oss till, säger Per Edström.
De tävlande kan välja på tre distanser: 7, 14 eller 21 kilometer. Och att bemanna banorna dag och natt under två dygn gör att det kommer att krävas ungefär lika många funktionärer som ett vanligt år – omkring 100.
Avslutningsvis: vad har ni som arrangörer för förväntningar på Härnö Trail 2020?
– Glädje, naturupplevelse och gemenskap som vanligt!

Artikeln publicerades i Yippie 9 2020 på sidan 23