Sport & fritid Yippie 9 2023

Oscar – ett blivande golfproffs?

Text & foto Torbjörn Westman

Fler bilder:

GOLF Sommaren 2020 tog Oscar Sandlund sitt gröna kort. Nu tre år senare anses han vara en av de mer lovande i sin åldersgrupp i landet.
När juniortouren avgjordes i Varberg tidigare i år hamnade Härnösandstalangen på en imponerande nionde plats!
Själv drömmer han om att hålla på med golf på heltid i framtiden.
– Antingen som proffs på touren eller som PRO på någon klubb söderut, säger Oscar.

PÅ EN SOLIG eftermiddag i september när jag träffar Oscar på ett café i centrala Härnösand. Själv hade jag föredragit att mötas upp på golfbanan, men Oscar hann nätt och jämnt klämma in ett möte mellan skola och kvällsträning på Timrå GK. Oscar berättar att resorna till Timrå kommer bli allt frekventare eftersom han från och med nästa år kommer tillhöra juniorverksamheten i klubben. Ett beslut som är nödvändigt då det i nuläget knappt finns några juniorer i Härnösand.

– Det är nyttigt att träna med andra, dessutom har vi en bra tränare som kan hjälpa oss att slipa på detaljer, exempelvis närspelet vid greenen.
Man kan säga att Oscar har golfen i blodet, redan som liten följde han med mamma och pappa och slog på ranchen. Numera har pappa mer eller mindre lagt klubborna på hyllan, men mamma är fortfarande med honom och spelar då och då på Vägnön utanför Härnösand.

Oscar var en av alla som började spela golf under pandemin. När samhället gradvis stängde ned var golfbanan ett passande alternativ för socialt umgänge utomhus.
– Jag hade spelat lite golf innan med mamma och pappa men det var först under pandemin jag bestämde mig för att ta grönt kort.
Och det har gått fort i utvecklingen. Från att ligga strax över 20 i handicap första säsongen till att numera spela på 5.

OSCAR SANDLUND

ÅLDER 13
FAMILJ Mamma, pappa, bonusmamma, 2 syskon
INTRESSEN Golf, handboll samt att titta på hockey, Timrå är favoritlaget
SIKTAR MOT Ta banrekordet på Härnösands Golfklubb

Artikeln publicerades i Yippie 9 2023 på sidan 62