Sport & fritid Yippie 12 2020

Snubbar som sladdar

Foto Pawel Maronski

Det blir drifting på Mittsverigebanan också i sommar.
Om pandemin bedarrar kommer även publik att tillåtas.

Ett kompisgäng tänkte nytt då det flesta av eventen på Mittsverigebanan blev inställda i somras. De hyrde banan ett antal gånger och delade på hyran för att utöva sitt stora intresse drifting.
– Drifting är bland det roligaste som finns av hobbies. Det är sjukt roligt, säger en i gänget, Thomas Sörensen.
Kompisaktiviteten marknadsfördes inte på grund av pandemirestriktionerna som hade satt ett publiktak på max 50 personer vid sammankomster. Under sommaren och hösten, då ryktet spred sig, kom dock fler och fler nyfikna till banan för att kika.
– I höst blev jag tillfrågad av en av delägarna till banan om jag kunde tänka mig att dra ihop något liknade till sommaren, fast som publikt event. Vi såg ju att intresset fanns i somras så jag sa: ”så klart”. Det är ju skitroligt! Jag tänkte att det var svårt att göra det här själv och fick med mig kompisen Henrik Byström på tåget. Nu har vi fått ihop ett bra gäng som vill hjälpa oss att kunna genomföra detta, säger Thomas.
Det blir under våren och sommaren 2021 fyra kvällar med bara drifting på banan där vem som helst får anmäla sig och delta: 12 maj, 2 juni, 30 juni och 25 augusti klockan 18–22. 10 juli blir det en heldag 8–17. Det blir gratis inträde för publiken, och kiosken kommer att hålla öppet.


– Vi hoppas att det kan locka folk till banan – så långt som pandemirestriktionerna tillåter, säger Thomas.
Mittsverigebanans ägare vill ha in all slags motorsport på motorparken söder om Härnösand. De välkomnar även drifting och fixar så att banan ska fungera bättre för motorsporten som är mycket populär bland de yngre motorburna. Det ska bland annat asfalteras om för att ge en bättre slinga för driftingen.

Hemsida: Vnmotorevent.se
Facebook/Instagram: @vnmotorevent

Fakta/drifting
  • Drifting är en actionfylld körteknik inom motorsporten som går ut på att medvetet och kontrollerat sladda med bilen
  • I tävlingar sladdar förare genom hela banan. Den som vågar köra närmast motståndare vinner
  • Fart är inte viktigast. Istället bedömer man fart ihop med en snygg linje genom banan och hur brett bilen sladdar
  • Är en motorsport som växer snabbt runt om i världen
Artikeln publicerades i Yippie 12 2020 på sidan 28