Sport & fritid Yippie 6-7 2016

Sommarens skönaste bräda köper du av Jimmy

Fler bilder:

Precis som musiken har sina källarband så finns i surfingbranschen så kallade garage shapers. I Härnösand heter han Jimmy Yoshio Shibata. I källaren under Näslunds Snickeri bygger han surfingbrädor under det egna varumärket High Coast Surf Designs.
Men det är ingen nybörjare vi pratar om.
I sitt förra hemland Japan byggde Jimmy brädor professionellt under tio års tid. I Sverige bygger han än så länge bara på fritiden, men hoppas kunna öka verksamheten även här.
– Ja, målet är att leva på det, säger Jimmy.
Jimmy är uppväxt i både Sverige och Japan. 2011, efter kärnkraftsolyckan i Fukushima, flyttade han med sin fru och deras tre barn till Sverige igen.
– Vi ville inte utsätta barnen för riskerna med strålningen.
Surfat har Jimmy gjort i hela sitt liv, men byggandet har legat nere några år, framför allt på grund av platsbrist. Men nu har han alltså fått tillgång till både lokal och maskiner på Näslunds Snickeri.
– Ett stort tack till Kent Lindberg för det. Det betyder jättemycket för mig.
Förutom till sig själv har han hittills byggt en handfull brädor till surfkompisarna i Härnösand. Alla är beställningar och anpassade för varje enskild individ.
– Men jag planerar att börja bygga några standardmodeller också.
De flesta surfingbrädorna på marknaden har en kärna av polyuretan. Jimmy använder i stället frigolit, framför allt av miljöskäl.
– Jag gillar också känslan i frigolit. Brädan blir snabbare och reagerar fortare i vattnet.
Frigoliten (som kommer från Kramfors!) byggs utanpå en smal trästomme av furu som löper genom hela brädan. Utanpå det läggs sedan glasfiber och epoxy. Det låter enkelt, men är ett riktigt hantverk.
– Det svåraste är individanpassningen, att bygga rätt utifrån längd, vikt och hur erfaren surfare kunden är.

jimmy_bradaEn handbyggd surfingbräda, specialanpassad efter dina förutsättningar kostar från 6000 kronor.
Mer info hittar du på www.facebook.se/highcoastsurfdesigns  

 

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2016 på sidan 17